Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Je pár týždňov po vinobraní, jedni komedianti odišli a iní komedianti sa usadili. V Rači máme opäť kolotoč. Kolotoč sľubov.



Blížia sa komunálne voľby. V miestnej časti Bratislava - Rača je od leta cítiť volebnú atmosféru a vôňu asfaltu. Áno, asfaltuje sa tak divoko, ako nikdy predtým. A je to aj cítiť. Čo je však komickejšie, tak predvolebná atmosféra páchne lacnými predvolebným sľubmi.

Napr. sľubuje sa vybudovania vodného areálu, a to my Krasňančania máme teda s vodou svoje skúsenosti. Sú tu sľuby na nové parky,  s tým majú skúsenosť napr. na sídlisku Záhumenice. Až po záchranu viníc, s týmto máme skúsenosť tak vlastne všetci.

Opravujú sa detské ihriská, lebo po iné roky na to nebol čas. Alebo sa to robí účelovo opantať voliča, aby vedel, že je teraz, tieto asi 3-4 mesiace, taký dôležitý.

Spoločnosť prechádza od diktatúry proletariátu k plutokracii pomaly, ale iste. Každým dňom sme bližšie a bližšie k novým obzorom zajtrajška, keď takmer všetko bude vlastniť úzka skupina zbohatlíkov a pospolitý ľud im všetko demokraticky odvzdá. A čím viac sa tento proces zrýchľuje, tým menej sa občania zaujímajú, ako to vlastne je v skutočnosti. Miesto toho, aby sa občan zaujímal o podstatu problému, stačí mu potriasť si pravicu s rozdávačom sľubov, ponúkne sa koláčikom a pozrie si detské divadielko financované rozdávačom sľubov. Ved divadielko ešte len občan uvidí. Len to potom bude veľmi drahé vstupné.

Nechce sa mi veriť, aby sa ľudia konečne neprebudili a existovali len ako čísla v orwellovskom románe, len ako entity bez sily niečo zmeniť. Učičíkaný lacným dejom 4-ročných aktivít poslancov na záver volebného obdobia sú otvorení predať budúcnosť nášho zeleného sídliska? Vymeniť zopár stolnotenisových stolov za skutočnosť, že cez naše zelené sídlisko sem niekto chce vpustiť ďalšiu záplavu transferujúcich automobilov do pripravovanej zástavby v našom susedstve?

Je azda výmena pekného sídliska záhradného typu za lacné sľuby výhodná? Tak prečo ich voliť?

Chce niekto, aby sa na hlavných ťahov nášho sídliska (Pekná cesta, Kadnárova ulica) zvýšila prepravné kapacity? Pričom táto požiadavka nevzniká z nášho sídliska, ale zo skutočnosti, že v tesnom susedstve sa chystá masová zástavba?

Chce niekto, aby sa v tesnom susedstve bytoviek Hagarova vybudovala prístupová cesta do tzv. širších vzťahov (t. j. do viníc)? Chce niekto, aby sa v tesnom susedstve bytoviek Hagarova vybudovali megalomanské podlhovasté bytové domy?
                                                                
Chce niekto, aby naše zelené sídlisku stratilo pocit bezpečia, nízkej hlučnosti, nízkej prašnosti? Chce niekto, aby sme z našeho sídliska stratili možnosti turistického a športového vyžitia? Chce niekto, aby okolie našeho sídliska stratilo charakteristiku vinárskeho kraja budovaného stáročia našimi predkami? 






0 komentárov:

Zverejnenie komentára