Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

So starými Slovanmi si okolité  mocenské útvary nevedeli rady. Zvlášť chazarský kaganát (618-1048 n.l.) mal záujem o zlikvidovanie pôvodných slovanských zvykov. Národ alebo štátny útvar zlikvidujete vtedy, ak mu vezmete minulosť, jeho zvyky a obyčaje. 



Misia Cyrila (Konštantína) do ríše Chazarov (860-861 n.l.) je nesporná a vyvoláva mnoho otázok o účele takej návštevy. Tiež vstup tzv. solúnskych bratov na Veľkú Moravu práve tesne v období letného slnovratu (5.júla) dáva tušiť, že uvedené dátumové krytie nie je vecou náhody.
Nie je vôbec jasné, prečo by jeden štátny útvar - Byzantská ríša - mala záujem riešiť vzdelanie starých Slovanov - Konštantín Filozof a jeho životopis


Čo sa teda dialo v Slovanských územiach, ako sa násilne šírila tzv. kresťanská láska a potláčali pôvodné zvyky starých Slovanov: ZHABALI MAJETKY, PREDALI DO OTROCTVA

citujem: "Toľkokrát ospevované hlaholské písmo, ktoré zo starších vzorov vyvinuli solúnski „misionári“, sa poprvýkrát zjavilo, a to je symbolické, práve v prvom doloženom totalitnom zákone na našom území. Ide o Súdny zákonník pre ľud. Tento zákonník už od svojho prvého článku zavádza do denného života našich predkov náboženské prenasledovanie väčšiny, udržiavajúcej pôvodné duchovné hodnoty, nábožensky neznášanlivou menšinou, ktorá ovládla štát. Tento duchovný prevrat, sľubujúc panovníkovi kopu výhod, od moci, cez potomkov až po bohatstvo a víťazné vojny, uskutočnili práve Konštantín a Metod. Hneď prvý článok, ktorý je pripisovaný Konštantínovi, stojí: „Každá dedina, v ktorej sa konajú obety alebo prísahy pohanské, nech je odovzdaná božiemu chrámu so všetkým majetkom, ktorý patrí pánom v tejto dedine“.*2 V preklade do občianskeho jazyka to znamená, že zákon priniesol pohromu takmer všetkým dedinám, kde Sloveni uskutočňovali pôvodné duchovné obrady, ako výročné sviatky, osobné obrady i príležitostné, často uskutočňované na božištiach (svätohájoch i vŕškoch), pri posvätných stromoch a studničkám (ľudská obeť na našom území nikdy nebola dokázaná, ak neberieme do úvahy neskoršie inkvizície). Tak týmto obciam (občinám), teda takmer všetkým dedinám v krajine, mohla podľa tohto zákona zhabať majetok cirkev podľa svojej úplnej ľubovôle. O reštitúciách v tomto smere pochopiteľne nikdy nik nehovoril. Takto prišla na našom území cirkev doložene ku svojim prvým majetkom. To, čo nazývajú cirkevní predstavitelia ako pohanstvo, je pôvodná staroslovienska duchovná kultúra, ktorú mali úplne všetky vtedajšie dediny a cirkev sa po prevrate šírila cez kniežacie dvory na vidiek len postupne. Ale zato neúprosne a kruto. Pohan znamená po latinsky dedinčan. A toto slovo sa s hanlivým významom používa dodnes, a to nesprávne. V ďalšej vete sa píše: “Tí, ktorí vykonávajú obety a prísahy, nech sa predajú so všetkým svojim majetkom a získaný výnos nech sa dá chudobným.” *3 Takýto nežný výklad znamená v dobovom jazyku zhruba toto: Duchovní pôvodného vyznania, i ostatní účastníci obradov pôvodného duchovna, nech sú predaní do otroctva. Získaný výnos aj so všetkým ich majetkom nech sa dá cirkevníkom. "



Žiarislav - Neúcta k duchovnu predkov





8 komentárov:

  1. ad „Misia Cyrila (Konštantína) do ríše Chazarov (860-861 n.l.) je nesporná a vyvoláva mnoho otázok o účele takej návštevy.“

    ... podľa „Chazarského slovníka“ Milorada Paviča, v ktorom ale histórie len priemerne znalý čitateľ ťažko rozlišuje historické fakty od fikcie, sa Konštantín Filozof zúčastnil na dvore chazarského kagana konkurzu troch náboženstiev - judaizmu, islamu a kresťanstva. Chazarský kagan údajne na základe dišputy učených zástupcov týchto náboženstiev chcel vybrať pre svoj kaganát štátne náboženstvo.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Potom sa rôzne zdroje líšia v informaciach, citujem: "Po prvom nájazde Rusov na Konštantínopol v roku 860 sa Byzancia pokúsila obnoviť spojenectvo s Chazarmi a vyslala k nim misiu, vedenú Konštantínom Filozofom a Metodom, ktorí boli povetení úlohami v rovine politickej aj náboženskej."

    Chazari sa cítili ohrozený rusmi, t.j. slovanmi rovnako ani východorímska ríša k slovanom nemala láskyplný vzťah (ku komu sa rimania spravali priatelsky?). Nebolo teda lepšie sa dohodnuť na ich likvidácii?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. zdroj: http://sk.wikipedia.org/wiki/Chazari

    OdpovedaťOdstrániť
  4. a toto su zaujimave informacie: http://www.radioislam.org/czech/czech_30023.htm

    "Kolem roku 740 po Kr. se stala ohromující událost. Chazaři byli pod stálým tlakem od svých byzantských a muslimských sousedů, aby přijali buď křesťanství, nebo islám; ale chazarský vládce, nazývaný Kagan, slyšel o třetím náboženství nazývaném JUDAISMUS. Zřejmě z politických důvodů zachování nezávislosti Kagan oznámil, že Chazaři přijali judaismus jako své náboženství. Přes noc se celá nová skupina lidí, bojovní Chazaři, prohlásila za Židy -- adoptivní Židy. Chazarské království začalo být popisováno soudobými historiky jako "království Židů". Následující chazarští vládci přijímali židovská jména a koncem 9. století se Chazarské království stalo rájem pro Židy z ostatních zemí."

    OdpovedaťOdstrániť
  5. To bylo v 9.stoleti. Ted v 21.stoleti maji sve kralovstvi na uzemi byvaleho slovenska. Nazev slovensko se jiz zmazava. A Chazari nazivaji tento nove ovladnuty prostor ,,TATO KRAJINA,, Vsude maji sve lidi dosazene jako primatori nebo starosti. Aj ti vsak mohou jeste sjet na nacionalni cestu. Proto jsou jim pridelovani original Chazari na funkce asistenti. Ti de facto ridi primatori a starosti v ovladnutem meste nebo obci k blahobytu svemu.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anonymny, chcel si napisať: ..."na uzemi byvaleho československa"

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jo presne tak. U nas taky radej. Vlastne v celi vychodni Evrope. Jen ti madari porad zlobej. Ale udelali jim tam ten celosvetovej kongres. At se proberou kto vladne svetu. Voni jim daji narodni svebytnost. Madarsky banky. U vas odnarodnovani probehlo celkem hladce. Ale s madari to nakonec pujde taky.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ôžičky a vážne finančné prostriedky pre svoje finančné potreby. Podporíme Vás vo svojej žiadosti o všetky vaše potreby. jednoduchý a vážny proces. Pre viac informácií nás prosím kontaktujte. sabinhelps@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť