Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Začalo sa s budovaním cyklomagistrály JURAVA (o projekte ). Občania sa tešia. Rodiny s deťmi budú môct aktívne tráviť voľný čas na bicykloch, alebo korčuliach. 
No zdá sa, že radosť športových nadšencov je priskorá. Na trase sa budeme stretávať s osobnými autami. Obec Svätý Jur to nemá v kompetencii riešiť (podnet na odkazprestarostu.sk ).





A tak som na doporučenie prednostky obce Sv. Jur oslovil Štátnu ochranu prírody. Tu je odpoveď:


Dobrý deň, pán Veselý,

reagujeme na Váš podnet ohľadom vjazdov motorových vozidiel v lokalite Šúr
- na trase pripravovanej cyklistickej trasy JURAVA.


Predmetná cesta idúca po hrádzi Šúrskeho kanála okolo Š. rybníka k štrkovisku (rybársky revír VN nádrž Panonský Les) nespadá do územia prírodnej rezervácie Šúr (kde platí 4. a 5. stupeň ochrany podľa Zákona
543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov /ďalej len "zákon o ochrane prírody"/), ani do ochranného pásma rezervácie (kde platí podľa zákona o ochrane prírody 3. stupeň ochrany). Z hľadiska zákona o ochrane prírody je táto cesta v 1. stupni ochrany, kde tento zákon vjazdy motorových vozidiel (bežnej verejnosti) nezakazuje - zákaz platí až od 2. stupňa a vyššie. Prípadný zákaz vjazdu motorových vozidiel na danú cestu môže vyplývať z iných zákonov alebo nariadení, ale z pohľadu zákona o ochrane prírody tieto vjazdy nie sú protiprávne.

v prílohe posielame mapku západnej časti územia PR Šúr. Pozemky, na ktorých je vyhlásená rezervácia, sú vyznačené červenou farbou, ochranné pásmo zelenou.

s úctou

Mgr. Viliam Vongrej

Štátna ochrana prírody SR, Správa CHKO Malé Karpaty
------------------------------------------------------------------------------------------------------


To znamená, že v časti príjazdovej cesty až po rybník so stožiarom sa budeme môcť stretnúť s osobnými autami (alebo aj po celej trase?).
Gratulujem, tak toto možno iba hodnotiť ako nedorobok a nepodarok. O kolízie nebude zaiste núdza. Na Slovensku je to tak!








4 komentárov:

  1. Hlavne sa jedna cierna hlava po niekolkorocnych suchotach dostane k statnym peniazom. A nielen ON.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A nieje priskoro malovat certa na stenu ? Po dostavani trasy sa da predsa ulozit "zakaz vjazdu motorovym vozidlam" dopravnym znacenim....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nedorobok je samotný autor evidentne.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jasne Vesely, zase potreboval byt dolezity, tak tu ide strasit s nezmyslami

    OdpovedaťOdstrániť