Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky



Čert a developer nespia. O tom prvom pochybujem, ale o tom druhom sa presvedčili v centrálnej Rači, v blízkosti areálu bývalých Vinárskych závodov. Občania sa nezaujímali o to, čo sa tam  pripravuje. A ak ma pamäť neklame, predchádzajúci starosta Peter Pilinský obhajoval výstavbu na tom území hneď od prvého roku jeho prvého volebného obdobia  a verejne sa k tomu priznal aj vo volebnom roku 2018:
http://miro-scibrany.racan.sk/2018/05/Peter-Pilinsky-Vy-vidite-len-nenavist-voci-Pilinskemu-Ja-zaujmy-Racanov.html




Vlažný a nedôrazný odpor občanov zapríčinil, že zmenou územného plánu možno v danej lokalite postaviť sídlisko. Pribudnú bytové domy a stovky automobilov, možno tisícka. Tie  samozrejme developer nepostaví, tie tam pribudnú postupne s kolaudačnými rozhodnutiami. A rovnako tá tisícka automobilov bude jazdiť sídliskom ráno a večer opäť. Ešte pred kolaudáciou tam bude ťažká technika. Prídu bagre, nákladiaky, žeriavy, domiešavače betónu. Hluk a prach budú denným sprevodcom obyvateľov v okolí, v existujúcej zastabilizovanej zástavbe. A to len preto, že občania sa nezaujímali o dianie. Ich odpor bol vlažný.




Čítam práve knihu:
Matúš Vallo a kolektív, Plán Bratislava,  
Kniha má na obálke uvedené: "Návod na lepšie, moderné, dostupné, starostlivé, rozumné, rastúce, funkčné, zdravé, kultúrne, otvorené, inovatívne, rozhľadené mesto."


Som síce na začiatku, ale zaujali ma 2 myšlienky.

"Obyvatelia stratili vzťah k ulici. Mesto sa postupne menilo na priestor sebeckého konzumu a špekulatívneho vlastníctva."  je to v časti 1. Zmena tvorby a plánovania mesta

Dalej autor a kolektív uvádzajú: "Korupcia, špekulácia je stále súčasťou schvaľovacích procesov."


A teraz k predmetnému ÚPZ Krasňany (ďalej len "ÚPZ") Takto pred rokom sa medzi občanmi distribuovala jeho pracovná verzia. Už vtedy sa medzi občanmi šírilo znepokojenie. Do pracovnej verzie ÚPZ boli včlenené také zmeny, ktoré sa negatívne dotýkali takmer všetkých obyvateľov sídliska Krasňany.

Zmeny mali ovplyvniť kvalitu životného prostredia smerom k horšiemu, ďalej to bolo zvýšenie frekvencie automobilovej dopravy s následným zvýšením hlučnosti a zvýšením prašnosti (automobilová doprava zvyšuje aj prašnosť), narušenie toku spodných vôd a redukcia zelene  V krátkosti povedané, schválením pôvodného finálneho návrhu ÚPZ by sa znehodnotila kvalita života na sídlisku. Zo zastabilizovaného sídliska záhradného typu by schválením takého  ÚPZ  dostalo sídlisko úplne iný rozmer v enviromentálnej rovine. (A v neposlednej rade treba spomenúť, že ÚPZ prinášal aj zmeny vlastníctva občanov.)

Dohoda, resp. požiadavka zo stretnutia občanov z roku 2014 bola úplne iná:


Konštatujem, že ÚPZ od leta 2014 nebol teda vypracovaný ako bolo občanom prisľúbené. Práve naopak, finálna verzia UPZ potvrdila aj rozporuplné vyvlastňovacie úkony.


Ako občan žijúci na tomto sídlisku od leta 1995 konštatujem, že až posledné asi 3 roky sa narýchlo začal ÚPZ pripravovať, jeho výslednú podobu zverejnila m.č. Bratislava-Rača dňa 31.05.2018 a posledné zmeny boli odsúhlasené zastupiteľstvom dňa 23.októbra 2018.
Konštatujem, že ÚPZ  je v rozpore s legislatívou SR, nikoho nechráni. Ak si to niekto myslí, tak mu oznamujem, že je to iba falošný pocit, hovorí sa tomu placebo. Sídlisko Krasňany po celé 4 roky od leta 2014 nemal ani len formálnu ochranu vo forme právoplatnej stavebnej uzávery:  

http://dusan-vesely.racan.sk/2018/10/ako-pracuje-stavebny-urad-v-raci.html

Tento ÚPZ je jeden veľký paškvil, demonštrácia nekompetentnosti, neodbornosti s podozrením na korupciu a v neposlednej rade aj demonštrácia arogancie. A to je to najhoršie, čo sa môže občan po rokoch dôvery v jeho poslancoch vlastne dozvedieť. 
Doteraz neboli ani len vyhodnotené pripomienky občanov a petícií k ÚPZ. Tie sa podávali do 31.augusta 2018.


0 komentárov:

Zverejnenie komentára