Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky


Na facebooku sa objavila skupina sympatizantov Rada Procházku, poslanca NR SR a kandidáta na prezidenta SR. 
Dovolil som si tam zalinkovať môj článok, kde som vyslovil nesúhlas s listom, čo adresoval p. Procházka členovi parlamentu Ukrajiny Kličkovi v súvislosti s nepokojmi v ich štáte.


Kandidát na prezidenta  to možno tak prísne disciplinárne neberie, ale nohsledi sa podriaďujú určitej nevidiľnej disciplíne, sliedia, či tam nezavíta votrelec a každé vybočenie z predstáv vrchného politbyra (skupiny) toho ktorého kandidáta, kategorizujú ako útok.

Jedného z mojich priateľov vyhodili zo skupiny sympatizantov okolo kandidátky Mezenskej, mňa vyhodili zo skupiny podporujem Rada. Politbyro uvedenej skupiny vyvodilo záver, že jednoznačne zabránia krízovému vývoju a vyhodili provokatéra ako neakceptovateľného rozvracača.

V skutočnosti týpkovia z takýchto prísne uzavretých skupín škodia kandidátom viac, než dotyčný "narušiteľ" pokojnej a jednomyseľnej atmosféry predvolebného cvrkotu. Neporušil som zákon a pravidlá skupiny neexistujú.

Hovorí sa tomu medvedia služba.

Čo je to, čo znamená medvedia služba?

Prirovnanie a obrazy zo sveta zvierat sú v jazyku časté. Tak napríklad líška je symbolom mazanosti, chytrosti, a tak sa dodnes o niekom hovorí, že je líška podšitá, alebo starý lišiak. Väčšina takých vyjadrení je ľudového pôvodu. Toto prirovnanie o medvedej službe však pochádza z Krylovovej bájky Pustovník a medveď z roku 1808. Pustovník sa spriatelí s medveďom, vzájomne si pomáhajú, až jedného dňa pustovníka v  spánku obťažuje mucha. Medveď ju tlapou odháňa, aby pustovník mohol kľudne spať, ale mucha je neodbytná. Hlúpy medveď teda vezme do tlapy kameň a muchu zabije. Mucha však zrovna sedela na pustovníkovej hlave, a tak boli zabití obaja, mucha aj pustovník. 




10 komentárov:

  1. Dušan,

    súhlasím s tebou, že pravidlá skupiny „Podporujem Rada“ si neporušil - ako sám píšeš, žiadne totiž neexistujú. z argumentácie adminov, keď som sa zaujímal o dôvody tvojho vylúčenia, vyplynulo, že oni považovali za implicitne dané a jasné, že do skupiny s uvedeným názvom sa pridajú len ľudia, ktorí chcú podporiť kandidáta na prezidenta Rada Procházku. popravde, na tento argument sa ťažko hľadá protiargument.

    keď si uverejnil článok, v ktorom si kritizoval vyjadrenie poslanca NR SR Rada Procházku k situácii na Ukrajine, admini ťa zo skupiny nevylúčili. len zrešeršovali ďalšie tvoje aktivity na fb a zistili, že si Rada nepodporil ani jediným svojím príspevkom. obrátili sa na teba so žiadosťou o vysvetlenie a ty si im potvrdil, že je to tak a nedal si im žiadne vyjadrenie, že svojou ďalšou činnosťou chceš Rada Procházku podporiť. v tejto situácii sa mi zdá celkom logické a primerané, že ťa zo skupiny vyradili - nešlo o nejaké disciplinárne opatrenie / trest, bolo to jednoducho vylúčenie pre nečinnosť.

    za opísaných okolností sa mi zdá byť neprimerane expresívne písať v spojitosti s fb-skupinou „Podporujem Rada“ o „nohsledoch“, „neviditeľnej disciplíne“, „politbyre“, „medvedej službe“.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miro, nikde som v skupine nevidel podmienky prijatia. Napr. ak by tam bolo uvedené, že napr.do týždňa, do 24 hodin (a pod.) treba napisat niečo na podporu, tak sa podla toho zariadim. A čo som teraz napísal, je moj nazor, vybudovaný za nejake desaťročia života.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dušan,

    veď hej, podmienky prijatia tam neboli, v tom máš pravdu a v tom som videl a vidím pochybenie zo strany fb-skupiny. a v tomto duchu som sa obrátil na adminov, no ich vysvetlenie som musel uznať ako vcelku presvedčivé. právo na tvoj názor ti jasnéže neupieram :).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Je mne úplne jedno, kto bude prezident, kto je Procházka?? Dôležité je aby Rača mala normálneho a aktívneho starostu a poslancov.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja nie som viazany písať iba o politike v Rači. Mne nie je jedno, kto bude prezidentom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dusko prosim ta daj uz dalsi list richtarovi. Vdaka.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Naa My Racanee! Selijaky. Aj pravi aj nepravi. Tot muj sused je dokydanec,ale velice dobri covjek. Bars kereho praveho racana strci vaacku. A to ani nemuvim o tych troch co sa stym vychvaluvali natej podobenky v novinach. Tento rok budeme mjet durch noveho richtara sa vypravja. Tak ked sces neco o tem. Aj mozes ked sces o tem amfiteatri. To fcil leci. Tam ci pujde peneeez. Vypravja sa ze zati peniize sa moze prokopat hned aj tunel do Mariethalu. A ty procesie by tam mohli chodzit v tem tunely pjekne v suchu celi rok. Nad Zbojnicku by do neho vleezli a vedla kostela v Mariethali vylezli. A Mariethalane by sa mohli k nam chodzit kupat. Naa tak ma napadlo fcil ze ten co ma tak rad ty penize na ty bycyklove cesty by v tem tuneli moheu nalicit ze scetku taku caaaru. A mozu letat tam aj na tych kolach horolezeckych. A ten v tem zupane by im mjeu dat tez penize za to. Sak o penezoch to je alebo nee? Mja opravte ked sa mylim. Sak im tam jedneho durch na take misto nechal sednut. Ten prevelice teez lubi penize. Fcil kukam sceu sem abys napsau ty a tot ja pisem. Naaa jeejda.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ako vidim, už nemusím pisať listy richtarovi, Anonymný 7.3.2014 12:33:00 ma uplne zatienil.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ach jaaj. Ten Hrusovsky dopadeu. Moheu mjet aj vjecej huasuu. To by sa sak moseu distancuvat od tych zeuenych lopuchu. Mysueu ze mu to njeco prinese. Trt mu to donesuo. Kvuliva temu ho v Raci ani vuastny nevouili. Sem fcil zvjedavi co zas ten zeueny ustredny lopuch vymjauka ze sebja. Ze koho budu volit. Jaa byt nejaky kandidat strachem uz fcil bych sa klepau aby si na mja nespomenuli. Jak tii zeuene lopusiska vyhlasa ze davaju hlas njekemu je po njem. Mi to fcil pripomjeuo u nas na Alstrovej ulici mame taku lavicku. Konc naproci byvaleho richtara Libora. Pjekna je zeuena. Cujte vuubec neni odrata. Nikdo na nii nesce sedzet. Seci sa jii uz boja. Jak si na nju nekeri sedne je po njem. Do roka najneskur vam to chudacisko umre. Co uz zahucalo ludzi kerii tam sedzeli. Enem Libor je vyjiimka. Pjekne si tam sedzii saam. Aj nas laaka vouaa. Sak poj si sednut poj. A kazdy Liborku fcil nemoozem ponahuam sa. Dalsii nemoozem dzecka mi doma skleebja. Jeden sa mu tot vyhovarau ze ma hexnsuus a nemooze sedzet iba staa jak stuup. Cujte tej lavici sa aj tii sprejeriska boja. Fakt nekecaam. Prisaam vacku. Maame tu takuu raritu aj ked otrasnu.

    OdpovedaťOdstrániť