Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Blížia sa oberačkové slávnosti a opäť sa môžeme tešiť na lahôdky rôzneho druhu.




Už roky si všímam, že burčiak predávaný na oberačkových slávnostiach má akúsi divnú tmavohnedú farbu. A odpornú sladkú chuť. Pamätám si burčiak z mojej mladosti, že skutočný burčiak sa podobá farbou na kapustovú šťavu, na hladine je slabá pena,  na stenách pohára sú bublinky a po vyprázdnení tam zostane tenký film kvasníc.


Zlý burčiak je tmavohnedý, výrobcovia zabúdajú, že vylisovaná jablčná šťava oxiduje a hnedne. Je chemicky zastabilizovaný,  aby tam už neprebiehal chemický dej kvasenia a je odporne sladký. Žiadne bublinky nehľadajte, lebo tam nie sú.



Vyzerá asi takto:






4 komentárov:

  1. Dušan, pravý burčák se pořád dá sehnat, ale musí se jít přímo k vinařům. Pravý burčák totiž není dlouho a červený je jen pár hodin. Na různých vinařských dnech na náměstích se pravý burčák nesežne.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. aj to, najlepšie ku znamemu. Ale ja som teraz popijal z družstva Vinohrady, vynikajuci s bublinkami
    http://www.pdvinohrady.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento článok by mal byť vylepený pri vstupoch na vinobranie zo všetkých strán - možno by firmy, čo tam predávajú patoky o rok už neprišli. A ľudia by sa pýtali, že či je to chemicky upravená jablčná šťava.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Michal, mne raz tak bolo ťažko, že mi pomohlo na pretravenie jedno pivo. Tie hnede žbrndy už nechcem ani vidiet.

    OdpovedaťOdstrániť