Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky


To, po čom sme kedysi túžili, začína naberať konkrétne obrysy. Za bývalého režimu neexistovali žiadne cyklochodníky, ani cyklotrasy a jazdilo sa po cestách medzi autami viac-menej riskantne. No miesto toho, aby sa spoločnosť postupne od začiatku 90-ych rokov naučila žiť s cyklistami, keď bola doprava menej zahustená, tak to urobili až teraz. A ako geniálne! Poďme sa pozrieť.


Vopred však chcem čitateľovi ujasniť, že sa nejedná o cyklotrasu, ale iba o cyklokoridor. T.j. vodiči motorového vozidla idú v skutočnosti po tej istej priamke. Upozorňuje na to aj krátke video v tomto článku:

A ukážky, ako to vyzerá v centre Bratislavy


Cyklokoridor smerom na Apollo most (Košická ulica). Čo sa stane, ak niekto otvorí dvere na aute a budete prechádzať na bicykli práve okolo?


Tu koridor končí. Po riskantnej jazde si to cyklista zariaď, ako chceš!


Vraj treba zísť z bicykla. Alebo zosadnúť?



To ako keby mal vodič auta vystúpiť z auta! No nič. Osobne hodnotím túto/tieto aktivity vytvoriť vhodné podmienky pre cyklistov za nedostatočné. Vzhľadom na absenciu niekoľko desaťročí niečo riešiť v prospech cyklodopravy - a to má na svedomí jednak bývalý režim a čo je horšie aj nový (minimálne 2 desaťročia), sú uvedené riešenia životu nebezpečné a jazda bicyklom je mimoriadne riskantná. Tieto príklady ukazujú, že panstvo zo samospráv nemá záujem skutočne koncepčne riešiť cyklodopravu vo veľkom meste na úrovni ako sa má.

A ako sa to má riešiť vidíme tu:


Dokonca panstvo zo samopráv nemá problém natlačiť vedľa seba chodcov a cyklistov na dunajskom nábreží asi heslom: Plebs, potlačte sa!



Naša spoločnosť je chorá, volíme chorých ľudí do samospráv, ktorí choro riešia problémy. Niečo podobné sa chystá aj v m.č. Rači, v rámci projektu JURAVA, pretože časť ciest (Alstrova) pre motorové vozidlá bude tiež označená piktogramami ako tie v centre mesta.

Zdroje fotografií použité v príspevku:





23 komentárov:

  1. Prečo by toto malo byt s kostolným poriadkom , ved by to bol skutočný zázrak na Slovensku ! Či zákon , či riešenie -- jedno horšie , ako druhé ... Akoby kompetentní nemali nikdy zdraví rozum , inak by im z neho aspon kúsok zostalo ... Ešteže tomu "obyčajnému" človeku zostal ten "sedliacky" !

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nuž, mestskí páni sa niečo zaviazali rešiť a poriešili. V neprospech občana.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ale v Raci bude situacia ina. Tu sa zazrakom stal neuspesny kandidat v miestnych volbach Morik sefom JURAVA-cyklotrasi. Poslanci ho nevolili,vyberove konanie na tuto funkciu nebolo. Ale je vraj odbornik. Asi ano. Do kasy JURAVA sa napumpovalo cez 30 000 euro. Ktovie ci tam bubaciky este spinkaju? A kolko km sa za ne uz vyasfaltovalo?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jozef Mórik sa šéfom Združenia obci JURAVA (http://www.svatyjur.sk/content/zdruzenie-obci-jurava), ktorého hlavnou agendou je malokarpatsko-šúrska cyklomagistrála, nestal zázrakom, ale z vôle starostov Rače a Vajnor a primátora Sv. Jura. Stalo sa tak na návrh Petra Pilinského v apríli 2011. Vtedy náš starosta navrhol aj navýšenie členského v Združení o spomínaných 30.000 €. Z nich 20.000 uhradila Rača, po 5.000 Vajnory a Sv. Jur. Z týchto peňazí min. 17.500 € je dnes na účte Jozefa Mórika za poskytovanie služieb bližšie nepopísaného rozsahu, s nejasne vymedzenou a dosiaľ verejne nezdôvodnenou vecnou náplňou.

    O uvedených veciach sa poslanci račianskeho MZ dozvedeli až dodatočne, z malej časti od Petra Pilinského a z veľkej od aktívnych občanov, ktorí museli získavaniu informácií venovať nemálo času a námahy.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anonymný: nič sa nevyasfaltovalo, nič sa neurobilo a nie je to ani potrebné. Moj nazor je, že cyklotrasa existuje v podstate už teraz (vid moj príspevok zo septembra 2012). Argumentácie, že treba prenajať pozemky, cez ktore bude viesť cyklomagistrala je zhubný. Ja ako biker-turista nepotrebujem, aby som lesne, či vinohradnícke chodniky mal ako platené cyklotrasy z eurofondov.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dušan, vlastníci lesných a vinohradníckych pozemkov môžu mať na vec iný názor než biker-turista. Osobitne vtedy, ak sa na ich pozemkoch má upravovať cykloturistický chodník. Druhá vec je, či prostriedky vynaložené na úpravu sú primerané alebo nie, bez ohľadu na to, či sú financované z eurofondov alebo z iného zdroja. Ak primerané nie sú, potom sa nebudujú cyklochodníky, ale cyklotunely.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Zadarmo ani kura nehrabe. V mienkotvornom platku Racan rok 2012 vydanie c.2 str.13 je clanok o Jurave. ....Text clanku...a asi v strede ma zaujalo. citujem: Cast cyklotrasy bude prechadzat uzemim,ktore vlastni Grafobal Group Development.Developerska spolocnost poskytla tieto pozemky na prenajom "1 EUR rocne po dobu 30 rokov"...Text potom pokracuje. A ja sa pytam? Cim sa muselo vedenie obce este zaviazat? Jedna sa o nieco cez 50 m2 neohrozujucich vystavbu na spodnej casti ich pozemku.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nikto ani od kureniec nechce, aby hrabali zadarmo. Asi sa zhodneme, že v samotnom prenájme "1 EUR ročne po dobu 30 rokov" problém nie je, za ten patrí vďaka. Druhá vec je, „čo za to?“. Ak máš info, že developer za túto svoju veľkorysosť získal neprimeranú protihodnotu, sem s ním.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Nic nenaznacujem a nemam ziadne info. Len som si cital mienkotvorny platok Racan. No a mne sa to nezda. A nezdat sa mi to moze. Napr.mi nieje jasne kto bude platit dan za tieto m2?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Daň za pozemok platí vždy vlastník pozemku.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Pan Vesely,nerobim si srandu,ale moja babka nikdy na bycikli nejazdila. A uz ani nebude. Naco teda za nu islo do kasicky JURAVA aj za nu to 1 euro? Nemal by to euro za nu vratit strazca tej kasicky v JURAVe Miestnemu uradu? Nech sa to vyuzije napr. kupou jedneho srobu na lavicku pred jej domom,kde tak rada sedava? Pan Vesely myslite si,ze poslanci a obyvatelia sv.Jura A Vajnor vedia a su riadne informovany co sa udialo a deje s ich 5 000 eurami a 5 000 eurami?

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Anonymný: Ludia nevedia o tych pripravovanych "projektoch" nič, tak prečo by sa starali o peniaze miestnej časti,kde bývajú? Ludia su zaneprazdnení bud pracovaním, alebo potom konzumom - pozeraju telku, niečo jedia a nadavaju, ked pozeraju spravy, že kolko je vo svete nespravodlivosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ale oni sa preberu. Hlavne v Raci. Ked zeleny dolnik bol zvoleny v jednom miestnom mienkotvornom platku vyzval byvaleho starostu,ze aby uz dalej nezadlzoval Racu. Samozrejme,ze starosta Zvonar Racu nezadlzil. Dokonca Raca nemala dlhy a nikdy ju nezadlzili ziadny starostovia. Okrem Pilinskeho. UVER 1 300 000 eur. Vaj ho potrebuju na opravu skol a skolok. Ale kde zmizli peniaze danovych poplatnikov Race za roky 2011 a 2012 ?

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Kam? No predsa na oddlženie pohladavok kamarátov.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Za rok 2011 má Rača spracovaný záverečný účet, za rok 2012 je k dispozícii čerpanie rozpočtu.
    Ak viete o nejakých zmiznutých peniazoch, buďte prosím konkrétni.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Napr. na rozne vinarske akcie...projekty...

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Miro, ale boli tu predsa odpustene pohladavky. Napr. za prenajmy budov. Aj to su určitym spôsobom zmiznuté peniaze. Úctovníctvo je sviňa vec.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Uctovnictvo je fakt svina vec. Podla toho kto tomu uctovnictvu vladne. Jeden ma uctovnictvo a to sa zase sprava,ako krava vec. Mala teliatko to predali. A este si ju aj pekne uz druhy rok doja. A vraj je znovu v tom. No radost s nou zit.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Dušan, súhlasím, no vidím rozdiel medzi neadresnou kritikou „kde zmizli peniaze danovych poplatnikov Race za roky 2011 a 2012?“ a konkrétnymi výhradami „pohľadávky kamarátov“, „prenájmy budov“ a i. Aj tu by sa mi žiadalo spresnenie: aké pohľadávky a prenájmy? ktorým kamarátom? kedy? ako? ...? Ak takáto kritika nie je podložená faktami, je to v podstate len vyjadrenie nespokojnosti a nedôvery voči vedeniu MČ, ktoré samo o sebe neprinesie žiadnu zmenu.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Pozrite si pred plenom vzdy nastenku MU. Tam som sa docital o jednom bode...ze vzajomne zapocitanie si pohladavok. a na dalsom,ze odpustenie dlhu KDH ci tak dako. Skratka zastupca starostu uz nic nieje starostovy nic dlzny. A co sa tyka KDH potvrdzuje sa,ze na uzemi Race sa da platit aj Vatikanskou menou "Pan Boh zaplat". Tento bod poslanci tiez schvalili a financna suma v tejto mene sa im tiez zdala pre Racu vyhodna.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Miro, ved toto:
    http://miro-scibrany.racan.sk/2012/12/starosta-na-kdh-kdh-na-starostu.html

    http://miro-scibrany.racan.sk/2012/09/mc-raca-prehrala-sud.html

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Hovoriť ako delfská sibyla má jednu veľkú výhodu: každý výrok je „pravdivý“, lebo sa dá vyložiť na sto spôsobov. Rubom tejto výhody je, že adresáti obvykle ani netušia, o čom je reč.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Dušan, ešte som nezabudol, čo som napísal :).
    Veta "kde zmizli peniaze danovych poplatnikov Race za roky 2011 a 2012?" tam nie je, a ak niečo v tom duchu, tak určite adresnejšie.

    OdpovedaťOdstrániť