Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Nepozná medzí a je tolerovaná občianskou apatiou a rýchlosť šírenia bezočivosti je určovaná množstvom kapitálu investora a absorpčnými schopnosťami obecných štruktúr byť ovplyvňované týmto kapitálom.




Jednotlivé zóny patriace do územných plánov sú limitované čo do množstva bytov v absolútnom vyjadrení (max.množstvo bytov) a relatívnom (v % vyjadrení). 
Developer bažiaci po maximalizácii ziskov sa musí počtom bytov vmestiť do limitu v zmysle platného územného plánu a tak preklasifikuje jednotlivé bytové jednotky v bytovom dome na nebytové priestory.



Týmto je splnená litera zákona, naplnené predstavy developera o výhodnosti investície a spokojné obecné štruktúry s klapkami na očiach. 

Veď v bytovke je všetko v poriadku. Developer predal nebytový priestor, no legenda nákresu napovie, že sa jedná o bytovú jednotku.




37 komentárov:

  1. Problém je, že väčšina tých nebytových priestorov tak musí byť klasifikovaná, lebo je orientovaná na sever a nespĺňa preto svetlotechnickú normu, ktorá hovorí, že bytový priestor musí mať denne minimálne (tuším) 2 hodiny priameho slnečného žiarenia. Ak to nespĺňa, je jednotka klasifikovaná ako nebytový priestor, teda nie na trvalý pobyt. Developer nie sú chamtiví, práve naopak - nemôžu si dovoliť nevyužiť tie priestory, lebo by nevychádzala ekonomická stránka mnohých projektov.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak podla toho je byt v ktorom byvam z roku 1961 tiež nevyhovujuci, pretože od oktobra do marca mi tam nesvieti slnko 2 hodiny.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ak mu nevychadza ekonomicka stranka projektov, tak nech nestavia...nikto ho nenuti. A to, ze predava nebytove priestory ludom s tym, ze tam maju byvat je urcite coool a urcite splna naplnenie definicie "skromny" (opak chamtivy). Vyhlasujem vyzvu aby sa obcania mestskych casti a legislativa SR prisposobila "skromnosti" developerov! Ta skromnost je vidiet na ich spoluucasti na infrastrukture a obcianskej vybavenosti, zial v ich penazenkach tu skromnost nenajdete. Mozno ohladom Vasej vyplaty su skromni p. Gubco...tak by to sedelo.
    Viete taketo dristy milujem, mne tiez tvrdili firmy, ze su v cervenych cislach...ano su, lebo cakali 60 % zisk a cervene cisla povazovali vsetky, ktore isli pod tuto hranicu. Nijaky developer nepojde do projektu, kde ma zisk pod 20% - to je urcite spravne definicia "skromnosti".
    BTW, nevadi mi ak developer chce zarobit, urcite nie, ale nie takymito hnusnymi praktikami ako sa v BA prezentuju a hlavne pchaju domy tam, kde nemaju co robit...dosledky projektu si prisposbuju ako im to vyhovuje a ako to ma "spravne" vyjst. To, ze uz nemame kam sa pohnut autom, zachvilu aj zadkom, nemame kam davat deti do skolok a skol, lebo nie kazdy si dovoli vozit deti na druhu stranu BA, je im ukradnute a to nam tu vadi, nie to, ze niekto tu podnika. To len pre upresnenie.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kto je Adrian Gubčo? Študent
    Umiestnenie Bratislava, Slovensko
    Úvod Volám sa Adrian Gubčo a zaoberám sa štúdiom urbánnej a sociálnej geografie. Som členom Bratislavského okrášľovacieho spolku, sekcie Architektúra&Urbanizmus.
    https://www.blogger.com/profile/07527626476759234644

    OdpovedaťOdstrániť
  5. nebol by prvy pripad, keby uz student bol podchyteny nejakou firmou...uplne bezne, aj on sa musi niekedy potom zamestnat. Mna nezaujima, kto je kto, ale ake ma nazory a tento nazor zial nemozem akceptovat. Mozno vam p. Vesely si staci zistit poziciu prispeivatela a z toho viete vela vycitat...mne je to jedno, zaujima ma co ludia prezentuju a konaju, nie kde robia a co studuju.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. No zjavne je študent mimo realitu. Len tolko som chcel.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ako inak, p. Vesely sa nam prejavil. Teda vsetko co je nad jeho chapanie, je mimo realitu. Ved ako inak,to nam je uz dlho jasne.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Anonymny tunelar 23.4.2014 15:18:00 Komu je to jasneee? Tej organizovanej skupine zlodejskej tunelarskej defraudantskej ? Nam je jasne ze zmizlo za 3 roky 750 000 000 korun. To je tu jasne.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jasne , Vesely sa nepodpise a je mu hned vsetko jasne. Nedokaze prehltnut, ked ma niekto iny nazor ako on sam. Obvinovat druhych, to hej. Ked je mu tak jasne kam zmizlo 750mil. , preco to neohlasi ? Ked je to tak jasne, preco sa to nevysetri ? Asi preto ze su to dalsie Veseleho sproste prazdne keci...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Kto je Dušan VESELÝ ? Kto to vlastne je ? Odsudzuje tu ludi. Ak je niekto student, tak jeho nazor nieje akceptovatelny, pretoze je iny. Utoci tym, ze kladie otazku, kto je Adrian GUBCO, sam vsak o sebe vo svojom profile prezradil menej ako pan Gubco. Sam nieje rodeny racan, ako priznava, ale snazi sa sam seba presviedcat o opaku. Oponuje nazorom odbornikov vymyslenymi, nicim nepodlozenymi argumentami, zalozenymi na velmi nepresnych a neuplnych informaciach a pritom sam nema prislusne vzdelanie, ktore by davalo jeho chabym argumentom aspon niejaku vahu. Ze vyuziva spoje pravo vyjadrit sa ? OK, ale to predsa vsetci, aj Anonym. Anonym nieje o nic viac Anonymny ako Dušan VESELÝ. Vieme o nom iba to, ako sa vola, to ze nieje rodeny racan, to ze holduje nadmernemu pozivaniu vina v zariadeni U TROCH ZAJACOV a to ze nedokaze akceptovat ziaden iny nazor, iba ten svoj.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Anonymný 28.4.2014 6:36:00 - To prehovorila múdrosť pravého račana!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Nikdy som to (na rozdiel od Vas) o sebe netvrdila p. Vesely a ked sa mam priznat, v poslednej dobe sa veru racania nemaju cim chvalit. Raca sa stala synonymum pre zatrpklych ludi,ktori absolute s nicim nesuhlasia, nevedia sa sami medzi sebou dohodnut na absolutne nicom prospesnom. Dokazu sa navzajom iba obvinovat, urazat a prezentovat sa nezmyslami. Ale vlastne sa niet comu divit, ked ich prezentuju ludia ako p. Vesely priamo z miestneho pohostinstva, dostatocne posilneny miestnym mokom.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Poprosím anonymnych písálkov, aby si jedovate pľuvance nechali k iným príležitostiam.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Akoze ku ktorym ? K dalsim Vasim primitivnym zhlukom pismen, bez stipky vypovednej hodnoty ?

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Tunelarodeveloperocyklozabezpecovac vo farbe travy dam ti trosku vypovednej hodnoty. V novembri 2014 to bude uz 1miliarda korun danovych poplatnikov.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. ... škoda, že spočiatku vecná debata skĺzla do osobných útokov a invektív - ako inak - výdatne živených anonymnými krivákmi. Akoby sa v Rači nenašli ľudia, čo sa dokážu pod svoje slová podpísať.

    A Dušan, ľúto mi, že keď sa ti tu jeden neanonymný prispievateľ objaví a povie svoj názor, namiesto polemiky ho spochybníš lustráciou a vetou „zjavne je študent mimo realitu“...

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Miro a keby len študent, on je ešte aj členom Bratislavského okrášľovacieho spolku. Preto je ta Bratislava taká krásna!

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Dušan,
    ani tento tvoj koment neznie ako pozvanie do diskusie :).

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Pan Vesely, pokial viete o tom, ze dochadza k niejakemu nezakonnemu postupu pri sprave verejnych financii, asi by ste to mal ohlasit prislusnym organom. V opacnom pripade by ste mohol byt spolupachatelom. A teda asi by to bolo dost na hlavu vo Vasom pripade niekoho z niecoho obvinovat a sam sa na tom poddielat, ze ?

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Ďalší pľuvanec anonymného kriváka.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Z uvedeneho ale jasne vypliva, ze ten krivak, ktory tu bez dokazov niekoho obvinuje ste Vy p. Vesely

    OdpovedaťOdstrániť
  22. V jednej nemenovanej latinskoamerickej krajine a v jednej nemenovanej tamojsej obci. Sa udial takyto skutok. Maju tam zastupcu starostu,ktori ma plat na tom obecnom urade. Cize by tam mal aj pracovat. On sa vsak tam nezdrzuje,ale sa tula po svojich vinohradoch. Dokonca po vseliakych trhoch predava svoje vino cez pracovnu dobu. Potom sa nedivme,ze v tej latinskej amerike to tam tak vyzera. Sama korupcia,diktatura,revolucie...

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Neviem koho pan Vesely obvinuje? Asi som slepa.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Náá kým tu šeci mudrujó,develóperi stavjajó a další pozemky zaberajó!

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Pekne p. Vesely. Takze student ktory je clenom okraslovacieho spolku nesie zodpovednost za to ako Bratislava vyzera. Tak teraz ste sa naozaj vyfarbil. Ste zakomplexovany chudak, tymto ste to iba potvrdil.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Dalšie anonymné primitívne prskanie a pľuvanie

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Pan Vesely tomu pluvačovi ani tak nejde o toho študenta. Ten pluvač ma problem s vami. Vy ste si dal totiž na hlavu helmu a na helmu kameru. A šup ho na cyklotrasu. A potom ste o tom,ešte aj napisal a škaredo. Prevelmo škaredo. A to malo za nasledok,že požadovana suma bola znižena na polovicu. Takže čokolvek tu napišete aj tak budete zli,zli a zli. Naozaj všemožne zastavujete PROJEKT PUMPA NA MU.

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Nenosim kameru na prilbe, a často ani prilbu ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  29. pre Anonymný 29.4.2014 11:56:00

    ... názory na veci verejné možno mať aj bez dôkazov a pokiaľ ich občan podpíše, potom ho sotva možno označovať za kriváka. kriváci a navyše zbabelci sú tu tí, čo sa pod svoje znevažujúce útoky na autora článku nedokážu podpísať.


    pre Anonymný 30.4.2014 12:56:00

    ... suma na cyklotrasu JURAVA nebola znížená na polovicu kvôli „škaredému“ článku Dušana Veselého, ale preto, že pôvodne navrhnutú (presnejšie nafúknutú) sumu sa podarilo súťažením zreálniť.

    OdpovedaťOdstrániť
  30. ANO ! Problem je v samotnej osobe p. Veseleho, ktory má svoj jednostranný zaujatý nazor na vec a ked sa ktokoľvek vyjadrí inako ak sa jemu pači, tak tereba všetkých hned odsudit do zahuby, ohovorit, ponizit ci inak pospinit. Plati to aj v pripade, ze su mu dane skutocnosti argumentovane niekedy naozaj vecnymi a hodnotnymi argumentami, on si aj tak ide svoje. Takýmto pristupom, nehnevajte sa , si moze vypisovat akurat tak do svojho notesa a schovavat si ho pod Vankus. Zatial k nicomu, co si obhajoval, nedokazal prilozit vecný hodnotný argument, prípadne niecim realnym podlozene tvrdenie.

    OdpovedaťOdstrániť
  31. To ze p. Vesely nenosi prilbu pri jazde na bicykly ma vobec neprekvapuje, že ked nerešpektuje zakony a vyhlasky, asi len naivne by sme mohli dufat ze bude respektovat cestný zákon.

    Len tolko som chcela k osobe p. Veseleho.
    pána ktorý sa tu bije do hrude za racanov a pohrdajuc sa vyjadruje na adresu nerodenych racanov, pritom sam nieje rodený racan, pan, ktorý tu chce zastavat akoze spravodlivost a poukazovat na nedodrzaivanie zakona a vyhlasok, pritom on sam zakon nerespektuje a vyhlasky nedodrziava.

    Len pre info, to co uvadzam priklad, to nieje moj vymysel, su to slova sameho pana Veseleho, ktore si moze ktokolvek precitat na portali obcan.racan.sk , tu to jeho vlastne tvrdenia.

    Takze ruku na srdce pan Vesely, kto je tu krivak ? Ten kto sa nepodpise pod svoj prispevok (kedze mu to pravidla umoznuju), alebo ten kto vodu kaze a sam víno pije ?

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Tam kde končia rozumné argumenty, začína osočovanie, invektíva a urážanie anonymnými pisálkami. Opäť pľuvance nad ktorými sa môžem jedine povzniesť.

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Pokial sumaru Vasich vlastnych vyrokov hovorite osocovanie a urazenie, hranici to s Vasou normalnostou...
    V takychto pripadoch, zacina byt clovek nebezpecny uz nie len pre seba ale aj pre okolie a vrelo sa odporuca odovzdat obciansky preukaz.

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Pán Veselý, ak by ste chceli viac vedieť o mojich aktivitách pre Bratislavu a o mojich názoroch, od prvého júna ma stretnete na väčšine akcií Bratislavského okrášľovacieho spolku a rád vás vyvediem z omylu, že mojim záujmom je akési ničenie Bratislavy, ako to vyznieva z vášho ironického komentára, alebo že som zamestnancom akéhosi developera.

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Pán Gubčo, vy ste napísali jednu velku blbosť hned vo vašom prvom príspevku, citujem "Developer(i) nie sú chamtiví". Vidím, že v tom pokračujete.

    OdpovedaťOdstrániť
  36. ...je nepodstatne ci ste alebo nie ste zamestnancom developera p. Gubco, ale mate trhle nazory (bez urazky) - ja sa pohybujem v tomto biznise uz nejake to desatrocie a evidentne este ani netusite okolo coho sa pohybujete. Vacsinou s p. Veselym nsuhlasim, ale to co ste p. Gubco napisali, ze developeri nie su chamtivi hadam nemozete mysliet vazne - su a to je fakt - s tym sa zmierte - je to podstata ich biznisu. Stale ste sa nevyjadrili k tomu, ci sa vam zda fer predavat nieco co nesplna svetlotechnicke podmienky na byvanie. Vyjadrujte sa prosim k veci a nie k hovadinam. Ak sa neviete odosobnit od obvineni, alebo urazok a neviete sa venovat podstate, este vas caka v zivote vela aby ste si okusili, lebo takto sa sprava len zaciatocnik. Pana Veseleho tymto samozrejm neobhajujem.

    Zaujimalo by ma kto prispieva Bratislavskemu okraslovaciemu spolku na jeho aktivity? zijete z vlastnych penazi, mate prijem z 2%, alebo vam sem tam supne nejaka firmicka nejaku sumicku? Alebo fungujete na zaklade Vatikanskej meny?

    OdpovedaťOdstrániť