Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Kandidát na prezidenta Slovenskej republiky hraje kličkovanou.


Poslal list ukrajinskému opozičnému lídrovi Vitalijovi Kličkovi ako reakciu na násilie v ukrajinských uliciach: 



Slovenský preklad

"Vážený pán poslanec Kličko,

dovoľte, aby som Vám v prvom rade vyjadril úprimnú sústrasť v súvislosti s udalosťami posledných dní. Nie je smutnejšej chvíle, než keď moc použije násilie proti vlastným občanom.

My, občania Slovenskej republiky, sme podobné chvíle zažili už viackrát v dejinách – niekedy sme mali viac šťastia, ako majú občania Ukrajiny dnes, niekedy menej. Vieme, že sloboda nie je zadarmo a že zápas o ňu v skutočnosti nikdy nekončí.

Dovoľte mi, prosím, aby som Vám vyjadril osobnú podporu vo Vašom úsilí o demokratickú Ukrajinu, rešpektujúcu práva a slobody svojich občanov. Rovnako Vás ubezpečujem, že využijem všetky svoje možnosti nato, aby EÚ zaujala veľmi jasné stanovisko voči osobám zodpovedným za ľudské tragédie posledných dní.

Som presvedčený, že demokratická a prosperujúca Ukrajina je v záujme celej Európy a že Vaše úsilie a úsilie Vašich podporovateľov je motivované práve snahou pomôcť Ukrajine k úspešnej politickej a ekonomickej perspektíve.

Držím Vám vo Vašom zápase palce a budem dúfať, že Vaše odhodlanie prinesie pre Ukrajinu priaznivý výsledok. Držia Vám takto palce na mnohých miestach Európy.

S úctou a želaním všetkého dobrého,
Radoslav Procházka, poslanec NR SR"


Vážený pán Procházka, dosť nerozumiem tomu, prečo je v záhlaví vášho súkromného listu znak štátu Slovenská republika a prečo ste list odoslal ako poslanec SR?
Kto vám dal k tomu mandát, aby ste vaše súkromné názory na situáciu na Ukrajine adresoval ako zástupca ľudu?
Začal euromajdan, tak sa k nemu treba pridať a morálne ho podporiť. Líbijský scenár treba implementovať aj do Európy! Nechať rozbijť krajinu, najlepšie prostredníctvom dobre rozpútanej mašinérie občianskej vojny. Následne už bude iba krok od slučky nadnárodných korporácii, aby tam vybudovali vlastnú infraštruktúru, za plnej podpory hercami a bábkami v čele štátu. Presne ako u nás po novembri 1989. Len s tým rozdielom, že my sme to odovzdali v tichosti a bez molotovových koktailov.



Pán Procházka, pevne verím, že akonáhle budú opäť dalšie nepokoje v štátoch EU, že opäť zaujmete pevné stanovisko a odovzdáte podporu opozícii a vyjadríte nespokojnosť pri použití sily proti pokojným demonštratnom, presne ako ste to urobili aj teraz.





26 komentárov:

  1. Voľakedy som si o ňom myslela, že je rozumný, že je dobrý právnik. Napriek tomu, že je v KDH.
    Už v KDH nie je, ale dokázla, že nie je ani rozumný, ani dobrý právnik.
    Dobrý právnik by si asi nedovolil na oficiálnom liste vravieť v mene či za obyvateľov SR.
    Kto mu dal právo?

    Navyše, keby si pozrel, čo sa v tom Kyjeve deje.
    Môže sa pozrieť do zrkadla?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pán Veselý, dovolím si nesúhlasiť s viacerými vecami, ktoré píšete. Predovšetkým: Rado Procházka je poslancom NR SR, takže ako poslanec má plné právo sa vyjadriť. Mandát sme mu na to dali my všetci vo voľbách. To ho plne oprávňuje použiť aj znak štátu a hlavičku Národnej rady. Vôbec nechápem, čo Vám na tom vadí.

    Situácia na Ukrajine je zlá. Nebudem sa tváriť, že poznám riešenie ani celé pozadie toho, čo sa tam deje. Ale nech čítam ako čítam, ten list je písaný v štátnickom duchu - odsudzuje násilie a podporuje demokratickú Ukrajinu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dušan,
    súhlasím s argumentáciou Vlada Mokráňa, no na liste ma predsa len čosi ruší: to, že sa poslanec Procházka obracia priamo na poslanca Klička. nie som si istý, či presne vie(me), čím je motivované a kam smeruje úsilie poslanca Klička a jeho podporovateľov. naozaj im ide jedine a len o demokratickú Ukrajinu? o snahu „pomôcť Ukrajine k úspešnej politickej a ekonomickej perspektíve“? po politickom príbehu Česko-Slovenska od roku 1989 a činnosti kľúčových hráčov v politike aj mimo nej si tým nie som vôbec istý.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Áno priatelia, ide o peniaze. Tento vzorec zatial nezlyhal. Ešte čakam, kedy líder opozície dojemne vystúpi do TV a čosi zatliacha o laske a pravde, ktorá určite zvíťazí. Však pán Mokráň!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Neviem, kam sa vyvinie Kličko. Ale cielený a jemný diplomatický tlak na to, aby sám neskĺzol k násiliu, je práve to, čo list obsahuje.
    Možno na Ukrajine ide o peniaze. U Rada Procházku, to som si celkom istý, nie.

    Ale čo sa mňa týka, trafili ste do čierneho. K Václavovi Havlovi sa hlásim a za to sa nehanbím :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja som občan SR a nesúhlasím, aby pán Procházka sa vyjadroval v mojom mene.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pán Procházka sa vyjadril vo svojom mene. Čítajte: "...aby som Vám vyjadril osobnú podporu...". Zdá sa Vám, že používa množné číslo?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Viem koho určite nebudem voliť...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Čo keby ste to priamo napísali Radovi Procházkovi a žiadali verejné ospravedlnenie, ako som to urobil aj ja?
    https://www.facebook.com/Rado2014

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ludia na ukrajine si robia zbytočné ilúzie. Padne jeden režim a prídu dalšie prasce ku žľabom a im zostanú 200€ mzdy (tým šťastnejším).

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Novinářský kmet Petránek: Západu jde o nové suroviny Ukrajiny. V EU krachne její průmysl
    http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/zahranici/pohled-jinam/Novinarsky-kmet-Petranek-Zapadu-jde-o-nove-suroviny-Ukrajiny-V-EU-krachne-jeji-prumysl-301556

    A zblbnuty lud na barikadach likviduje svoju buducnosť o 106.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Vidno, že autor má na veci rovnaký názor ako župan Kotleba!
    Len tak ďalej, nedajte sa vo svojej paranoji zastaviť!

    Kotleba v liste o Slovensku hovorí, že po vstupe do Európskej únie stratilo svoju štátnosť, a Ukrajine radí, aby sa o členstvo v Únii nesnažila.

    http://www.sme.sk/c/7086506/kotleba-pise-ukrajinskemu-prezidentovi-janukovycovi-neustupujte.html

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Takže teraz je to 1:1, musíte to vyriešiť vy pán Anonymný 31.1.2014 17:54:00 a poslať ten správny list na správne post do Ukrajiny. Držím palce!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Pan Vesely,

    ak ste si nevsimli, tak poslanec Prochazka to napisal na hlavickovom papieri clena NR SR. Poslanec Prochazka vyjadril svoju podporu. Na akom papieri to mal posielat podla Vas?
    Ak sa Vam cnie po tom, ze uz nemusite ziadat o viza a potvrdzovat rozne bumazky, ked cestujete za hranice, tak nech sa paci, mozete sa prestahovat na Ukrajinu.

    S pozdravom.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Nuž pá Veselý,
    mali by ste si prečítať Ústavu SR, aby sa Vám rozjasnilo, že SR je tzv. "zastupiteľská demokracia", v ktorej nás ZASTUPUJÚ občanmi volení poslanci NR SR. Takže pán Procházka má mandát aj postavenie, ktoré legitímne vzišlo z volieb,či sa Vá to páči alebo nie... Patrí k tomu aj jeho právo ako poslanec NR SR oficiálne vystupobvať a komunikovať a mať na vecí vlastný osobný názor a to aj aj ako poslanec NR SR (pretože platí tzv.zákaz imperatívneho mandátu - čo je tiež ustanovené v Ústave SR). Ale voliť za prezidenta ho nemusíte :-) Ovšem, keď ho občania zvolia, tak to bude aj Váš prezident....

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ostahujte sa do nejakej monarchie alebo diktatúry, tam za Vás bude hovoriť kráľ alebo diktátor. Ešte by do úvahy prichádzal nejaký prales, ale obávam sa, že aj tam sú nejakí náčelníci a šamani, ktorí rozkazujú...

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Anonymný 1.2.2014 13:47:00, na Ukrajinu sa odsťahuje vy, hned ako tam prevezme žezlo do ruk nacionalista Kličko so svojimi poradcami spoza velkej mlaky. To bude nekonečna sloboda. Napokon, nebude to prvy prešlap blbečkov z ukrajiny. V jun 41 takto podobne vítali blbečkovia na ukrajine wehrmacht ako osloboditelov a zbadali sa až potom, ked ich strielali ako muchy.
    http://www.youtube.com/watch?v=vmwadBrNM0Y

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Pan Vesely, vy ste stale taky vazny a pritom by ste mali byt Vesely. Je uplne legitimne ked napise Prohazka list Kluckovi a je uplne legitimne ked Kotrba napise list Jankovicovi. S obsahom listu nemusime suhlasit, ale mozme. Je to jeden zo sposobov ako vyjadrit svoj postoj k euro-atlantickym vztahom a vztahom k Rusku. Je minimalne odvazne, ak obhajca Jankovica hovori o "zlej" skupine, ktora je ovladana inou skupinou. Myslim, ze tieto dva tabory si v ziadnom pripade nemaju co vycitat a kedze zijeme v Euro-atlantickom bezpecnostnom priestore a faktom je, ze vacisna z nas sa citi bezpecnejsie ako v Rusku ci na Ukrajine, bola podla mna volba tymto smerom spravna. To, ze sa to nerobi sposobom nekorupcnym a nemafianskym, tak ako sme mali idealy po 89, je vec druha a v ziadnom pripade ale tieto dve veci neplette dohromady. Su staty EU, kde je vymozitelnost prava dostatocna aby obcania povazovali stat za legitimny.
    Ludia su vo vseobecnosti stale nevdacni, ak sa vytvori nieco pozitivne, beru to ako samozrejmost a ani sa tomu netesia, ked je vsak nieco negativne, je to hotova katastrofa. Na jednej strane je to OK, kritika by mala byt, ale prosim akceptujte aj to, ze sa deje aj nieco pozitivne:
    1. bez strukturalnych fondov by sme boli 7 rokov vzadu, aj ked tato forma vyvolava korupcne spravanie, stale by sme si vacsinu veci takto zaplatenych nemohli doteraz dovolit
    2. je tu snaha zjednotit telekomunikacny trh - bez zasahu komisarky V. Redingovej by ste dotareza mali neuvertilne palky za roaming (kde je vdacnost?)
    3. od 1.2. by ste nemohli platit do inych statov EU (plus dalsie) ako pri domacej platbe z uctu (kde je vdacnost?)
    4. nepadaju na nas bomby a nase deti maju stale dostatocnu zdravotnu starostlivost i ked pokulhava (kde je vdacnost?)
    ...a kopec inych a mym pocit ze vela ludi si tieto vyhody uz vobec nevazi a hlavne neuvedomuje. Tym nechcem povedat, ze je vsetko v poriadku, prave naopak - hlavne v ekonomickej oblasti, v oblasti distribucie blahobytu statu atd. - tam mame ooooobrovske rezervy, ale prosim ked kritizujeme, budme shopni aj pochvalit!

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Pan Anonymný 4.2.2014 14:19:00. Uvadzať zlacnenie roamingu v krajine, kde ludia žiju od vyplaty k vyplate, je ako politické pozitívne oznámenie občanom v polovici 80-ych rokov o zlacnení kolajnic a kombajnov. Možno neviete (alebo nechcete?), tak napr. telekomunikačné služby boli a sú u nas najdrahšie z vyšegradskej 4-ky vrátane internetového pripojenia.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Pan Vesely, vase tvrdenie by som velmi lahko zmietol zo stola, len by si to vyzadovalo viac casu, ktory zial na Vas nemam cas minut, ale aspon jeden segment telekomunikacneho trhu si mozte overit, ze to tak nie je. A pouzijem Vasu beznu taktiku, vyberiem si len cast z celkovej problematiky:

    http://ekonomika.etrend.sk/ekonomika-slovensko/pat-veci-ktore-ste-nevedeli-o-slovenskom-telekomunikacnom-trhu.html

    Internetove pripojenie je v SR, popri Madarsku, Turecku a Estonsku najlacnejsie. (vid link)

    Zaroven si trufam povedat, ze na Slovensku nie su ludia az tak obmedzeni aby sa nezaujimali o veci, ktore sa ich priamo nedotykaju. (podla Vasho tvrdenia je to roaming) Myslim, ze vela ludi sa nikdy nedostane do vesmiru, napriek tomu sa radi dozvedia o uspechoch ludstva vo vesmire a zajimaju sa o to.
    Myslim, ze aj informacia o zlacnenych kolajniciach je pre ludi zaujimava, ak existuje sanca, ze ak niekedy vyuziju vlak tak maju sancu platit o nieco menej. To, ze tieto, mozno ciastkovo pozitivne informacie zneuzival isty rezim na propagandu, nie je dovod na to povazovat ich za uplne bezcenne. Preto povazujem Vasu argumentaciu za nepodlozenu a zaroven vyuzivate negativne konotacie s minulym rezimom na ovplyvnenie emocii pri argumentacii. Inymi slovami, ziadne podlozene informacie a vyuzivanie emocii pri argumentacii. Z tychto dvoch segmentov sa sklada Vas prispevok a to asi hovori za vsetko.

    P.S.: V4 alias Visegrad group je odvodena od mesta Visegrad v Madarsku, kde bolo prve zasadnutie a vznikla V4, nie podla Vysehradu v Prahe !!!

    P.S.: Niektore Vase clanky sa daju citat, ale myslim, ze tymto clankom ste dost prestrelili a zial nevyznate sa ani v telekomunikacnom trhu, ani v medzinarodnych vztahoch. Na Vasom mieste by som zostal naozaj pri clankoch tykajucich sa Race.

    pekny den

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Neviem čo tam chcete zmiest zo stola! Date sem link, kde je graf internetoveho pripojenia a ich cien a madarsko nas jednoznačne podliezlo. A dakujem pekne za porovnanie sa s cenami služieb s krajinami, čo maju minimalne mzdy vyššie ako je slovensky priemer. Spravne, v telekomunukačnom trhu sa nemusím vyznať, aby som povedal, že naše ceny patria k najvyšším k parite kupnej sily. Alebo o čom to chcete točiť?
    No a vidim, že za hrubku "y" s "i" mate uplne iny argument.
    Napokon ste to bol vy, čo ste odbočil od temy okolo Rada Procházku.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. ...nechce sa mi citat vsetky komentare k clanku, tak sa ospravedlnujem, ak niekoho uz opakujem.

    Chcem len odpovedat, svojim nazorom, na tvoju otazku:
    "Kto vám dal k tomu mandát, aby ste vaše súkromné názory na situáciu na Ukrajine adresoval ako zástupca ľudu?"
    Mandat mu davaju ludia ktori ho volili ako poslanca, a podla mojho osobneho nazoru, je preto zastupca ludi aj de-facto aj de-iure.
    Ustava SR:
    "Poslanci sú zástupcovia občanov. Mandát vykonávajú osobne podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie sú viazaní príkazmi."

    S pozdravom
    Martin Nevidzan

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Pan Vesely. Teraz vsetci podporovatelia lasky a slobody na ukrajine budu utekat pod vodovod si umyt tie krvave paprce. Presne tak,ako Pilat Pontsky za Jezisa. Presne tak,ako ten krpec patolizacsky Dzurinda za bombardovanie Juhoslavie. A sionsebej tiez si pochvaloval bombardovanie Iraku. A toto mame v parlamente! Tu je vidiet koho by bol Prochazka prezident.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Aha Martin Nevidzan. Takze,ak niekto oblbne volicov pred volbami a nebodaj sa dostane do parlamentu uz si moze robit co chce? Suuuper vynalez. Len sa teda klepme,aby daky odkydanec z dakej strany v parlamente si nezalozil taku skrytu fasisticku. No skutocne dobry vynalez ta parlamentna demokracia. Ja volit Prochazku nebudem,lebo zradil stranu na ktorej kandidatke dovandroval do parlamentu. Teraz zradil stranu,potom Slovensko? Ked niekto zradi raz a nic sa mu nestane nema problem v tom pokracovat. Pozri je normalne,aby v parlamente boli strany ktore nik nevolil? Nech si zakladaju strany. Ale nech zmiznu z parlamentu. Toto treba zmenit.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Ahoj, uplne s tebou nesuhlasim. ;)
    Neznamena, ze ked niekto opusti nejake zriadenie, alebo instituciu alebo vztah, ze je hned notoricky zradca, klamar a zbabelec. Tiez som za riesenie problemov na mieste, ale niekedy clovek musi spravit rozhodnutie a ist. Su proste pripady, ked clovek z danej pozicie nevidi vychodisko z danej situacie. Potom voli odchod a novy pristup, novu cestu. A viem co hovorim, bo poznam osobne ludi, co tak urobili a neboli potrestani a vobec svoje konanie notoricky neopakovali a neopakuju. Nie vsetci konaju sposobom "Preco by som nespravil, ved mozem, ved sa nikto nepozera." :)

    Zmenit tu treba vela veci, vtom sa zase zhodneme, ale chce to postupne kroky (nasilny prevrat asi nebude ta prava volba). Ja verim, ze jeden z tych postupnych krokov je volba Rada za prezidenta. Potom budeme pokracovat..
    MN

    OdpovedaťOdstrániť