Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky


Musím sa podeliť s mojim zážitkom. Ako autor 2 fotografií v Račianskom kalendári (tu) na základe mailu hovorkyne m.ú. Rača som si šiel po kalendár. Osobne na miestny úrad nechodievam, ani si nespomínam z minulosti okrem sobáša, žeby som tam niekoho navštevoval.



V piatok na Mikuláša ráno som sa dostavil do budovy m.ú. Rača na Alstrovej ulici, na sekretariát starostu. Budovu poznám iba zvonku.


Bol som prekvapený, v akom výbornom stave je interiér budovy. Kancelárie na vstupné karty, technologické vymoženosti ako na národnom bezpečnostnom úrade. Ďalší šok ma čakal až v kancelárii sekretárky starostu. Tak vážení, za takú rozľahlú kanceláriu by sa nemuseli hanbiť ani generálni riaditelia veľkých bánk!


Vyvstávajú (mi) otázky, či v dobe, že už nejakú päťročnicu svet zápasí s recesiou, rušia sa pracovné miesta, zanikajú obchodné spoločnosti, rast miezd je nula cela nula, je takýto stupeň neokázalej hojnosti primeraný? Podľa mňa nie je.

Spomenutá rozľahlá miestnosť bežne pojme v kanceláriách asi 12 administratívnych zamestnancov.

Ľud v novembri 89 mal miesto kľúčov od bytov pozdvihnúť úplne iné kľúče a dať nimi tým samozvancom, čo si myslia, že ľud je tu pre nich a machrom v komunále prináležia iba istoty a teplé miestečká!


40 komentárov:

  1. Dušan, nechajme kľúče kľúčmi, no popravde, veľkorysé priestory sekretariátu MÚ silne kontrastujú s faktom, že 15 poslancov MZ nemá ani len maličkú kuticu, kde by v prípade potreby mohli mať pracovné stretnutia s občanmi.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veď načo sa stretavať s občanmi? Ešte to tak, aby si nejakí poslanci nevytvorili spolupatričnejší vzťah s pospolitým ľudom. Stačí 3-4 mesiace pred volbami oblbovacie divadielko.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vôľu a požiadavku mať svoj kedykoľvek dostupný poslanecký pracovný priestor som nezachytil ani zo strany poslancov.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hm. Vsak predsa horny urad nechal zrekonstruovat este byvaly starosta ako svoje vystavne sidlo. Pokial mam informacie sucasny starosta chcel zrekonstruovat urad na Kubacovej z dovodu zleho stavu a vysokych nakladov na energie a prestahovat tam cely urad pod jednu strechu, ale poslanci s tym nesuhlasil. Treba sa opytat ich , ze preco nie a nevytvarat tu atmosferu o nejakych luxusnych podmienkach a luxusnych miestach. A je smutne p.Vesely, ze az 6 rokov od rekonstrukcie zistite aky ma vlastne Raca urad. Tymto chcem povedat, ze Vas clanok nema ziadnu vypovednu hodnotu a hrat sa na plevel a vrchnost nie je na mieste.
    Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ale je to na mieste, p.Ľudovít. Nepamätám si, že by ma niekto pozýval na den otvorených dverí, aby som si pred 6 rokmi prezrel novo zrekonštruované priestory. A nesuhlasím s tým, čo píšete. Nový starosta mal okamžite zvážiť, či jedna osoba potrebuje miestnosť s 30 m2. No asi ano podla vás, v Rači sa darí, tak prečo nie!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ľudovít,
    podľa môjho názoru článok výpovednú hodnotu má a naopak mi uniká zmysel Vašej poznámky „Vsak predsa horny urad nechal zrekonstruovat este byvaly starosta ako svoje vystavne sidlo“. Môžete ju prosím vysvetliť?

    K rekonštrukcii MÚ Kubačova: Máte pravdu, súčasný starosta ho chcel zrekonštruovať z úveru, no poslanci dali prednosť rekonštrukcii škôl a škôlok. Keď starostovi jeho priorita cez MZ neprešla, upustil od nej a začal presadzovať rekonštrukciu amfiteátra za 1,5 milióna €.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Na Alstrovej maju tolko miesta, že ak by sa uskromnili ako my, tak by sa tam vmestili všetci, aj z Kubačovej.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. :-) To je snad zart p. Vesely, nie? Inac taky odbornik ako ste Vy na vsetko, vratane m2 pre zamestnacov, prezamestnanosti uradu a zodpovednosti uradnikov sa len tak lahko nevidi. Skoda, ze nie ste starostom, to by sme mali cely urad mozno v hasicskej zbrojnici :-) Vas pozorovat a citat je skutocne zabava. Dufam, ze nam prinesiete dalsie nove zistenia a poznatky. tesime sa na Vas.

    Vas lud

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Anonymný 10.12.2013 18:05:00

    Občan MÁ PRÁVO vyjadrovať sa vo veci nakladania s verejnými zdrojmi K ČOMUKOĽVEK, a tí, čo majú dosť zdravého rozumu, sebaúcty a odvahy, to aj robia. Zbabelci ako Vy očividne majú len na podlé anonymné posmešky a podpásovky.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Samozrejme, preto by som zaviedol funkciu plateneho odbornika na velkost kancelarii v m2 pre zamestnancov aj ked dispozicne musite akceptovat budovu taku aka je :-) Budem aj tak volit Dusana Veseleho

    Dusan Vesely prezident! Pardon starosta :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Pre Anonymný 10.12.2013 19:06:00

    Si úbožiak.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Uboziak, preco?, Skor z druhej strany citit hnev, ked sice s humorom ale s realistickym pohladom nieco okomentujem :-) Realista obcan z Race a hlavne sa dobre zabavajuci na nezmysloch. Neverim, ze este v dnesnej dobe moze niekto riesit m2 pre sekretarku ( inac bol som tam a Ta kancelaria ma max. 20 m2) a dokonca vypisovat clanok o tom. Ale aspon je tu veselo, ze p. Vesely (mate krasne meno) :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Úbožiak, čo dáva anonymne podpásovky. Vždy sa na nich zabávam.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Pre Anonymný 11.12.2013 7:28:00

    ... že prečo úbožiak? Lebo nemáš ani toľko slušnosti a cti, aby si svoje znevažujúce komentáre podpísal. Ak ich pokladáš za humorné a realistické, prečo ich nepodpisuješ?

    Dušan, popravde, pri čítaní takých komentárov sa nezabávam, skôr si kladiem otázku: „Čim to je, že v Rači mnoho ľudí dokáže vyjadriť kritický / realistický názor len s maskou anonymity?“

    OdpovedaťOdstrániť
  15. No možno tým, lebo ma/jú naložené v gatiach.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Neviem ako na Alstrovej, ale v budove na Kubačovej je to teda bieda, minimalne ohlasovna pobytu zazila urcite este Masaryka. Ludia, ktori tam pracuju si zasluzia lepsie podmienky. Neviem ci si niektori uvedomuju, ze aj pracovne prostredie reprezentuje pracu cloveka a aj ju ovplyvnuje. Ak chceme od tychto ludi vysledky, musime im zabezpecit vhodne pracovne prostredie a primerane financne ohodnotenie a prijimat ludi bez kamaratskych, sympatizantskych ci rodinkarskych dovodov.
    Ak to niekto zrekonstruoval, asi by nebolo najvhodnejsie aby to novy starosta zase prerabal za dalsie peniaze, vysledkom by boli dalsie minute peniaze.
    P. Vesely ma na svoj nazor pravo a my obcania by sme taketo excesy svojich zvolenych mali monitorovat a protestovat v case ked sa konaju, nie o 6 rokov neskor. To nikto iny nevidel take okazale priestory? To nikto iny nespozoroval kolko penazi islo na rekonstrukciu? Ak to niekto vedel a nic nepovedal, nema co vycitat p. Veselemu, prave naopak. S tymito informaciami sa malo ist von ovela skor, teda v case ked sa rekonstruovalo. Je smutne, ze verejnost nevie co sa deje a nezaujima sa. To je to co sa musi zmenit, aby to tu fungovalo lepsie. Nasi zvoleni zastupcovia budu robit vzdy to, co im my dovolime!!!
    Mna skor zaraza to rozdelenie - kompetencie oboch budov:
    1. Kubacova - nepohodlne a nezaujimave oddelenia
    2. Alstrova - financne a mocensky velmi zaujimave oddelenia
    ...nahoda?

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Pre Anonymný 11.12.2013 13:42:00

    Neviem posúdiť, či a do akej miery platí ono delenie na zaujímavé a nezaujímavé oddelenia MÚ. Ako námietka sa dá uviesť fakt, že na Kubačovej sídli prednostka aj finančné oddelenie, čo sú pre chod račianskej samosprávy dva kľúčové prvky.

    Áno, ľudia pracujúci na Kubačovej si zaslúžia lepšie podmienky. Za to, že sa ani počas starostovania P. P. nezmenili, môže do značnej miery sám starosta: namiesto riešenia na etapy presadzoval finančne náročnú rekonštrukciu, ktorá by vyčerpala ekonomické rezervy MČ a znemožnila obnovu škôl a škôlok. Okrem toho, bližšia mu bola zdá sa idea megalomanskej obnovy amfíka za 1,5 mil. € než primeraná rekonštrukcia MÚ Kubačova. Prečo? Možno preto, že P. P. posudzuje investície v prvom rade podľa toho, aký kariérny a politický zisk mu môžu priniesť.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. P.Stibrany. Teraz si s prepacenim poriadne protirecite. Pokial viem p.Pilinsky chcel rekonstruovat urad na Kubacovej, ale ako som pisal, neodsuhlasili mu to poslanci. Viete, je tazko povedat co je dolezitejsie, kulturny urad, skolky, skoly, spolocne priestory, volnocasove veci. Kazdy ma iny nazor a nikomu ho netreba zazlievat. Ale, podla mna neobjektivne sa snazite dokazovat, ze nejaky amfiteater, ktory mimochodom vobec nebol realizovany je pricinou zlych podmienok na Kubacovej!. Viete moj syn mi hovoril, ze je vsetkymi desiatimi za amfiteater, ja zas , ze za rekonstrukciu uradu. Cize, skuste byt menej utocny voci starostovi, lebo nie on, ale poslanci vzdy rozhoduju co bude. A urad na Kubacovej je zial naozaj v otrasnom stave a zamestnaci parcuju v absolutne nevyhovujucich podmienkach.Peniazi nikdy nie je dost, ale ako pan vyssie spominal, musia aj uradnici pracovat vo vyhovujucich podmienkach. Inac, rozdelenie tychto oddeleni sa udialo este za predchazajuceho starostu a nechapem ako mozete sucasneho obvinovat z nejakych mocenskych zaujmov, ked v podstate to ponechal tak. Predsa jeho zamerom bolo dat vsetko pod jednu strechu, co bolo aj velmi rozumne. Cize trosku viac objektivity do problemu poprosim a nevytvarat nejake konspiracne teorie.
    Ludovit

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Pan Ludovit, moj prispevok z 11.12.2013 13:42:00 nehovori nic o Pilinskom, hovorim o volenych zastupcoch. Zda sa, ze sa Vam niektore prispevky zlievaju do jedneho !!!
    Je mi srdecne jedno ako sa vola, kritizujem toho kto tak spravil a aj toho kto to tak ponechal. Len zial vy si to vztahujete len na Pilinskeho.
    P. Scibrany, financne oddelenie nie je moc zaujimave, rozpocet ak je schvaleny, tak je schvaleny s tym malokto nieco spravi bez poslancov a prednostka je vykonny element. Situovanie stavebneho uradu, medialneho uradu spolu so starostom do jednej budovy je podla mna zaujimave - ovladat informacie a dalsi segment, ktory sa starostovi casto vycita, ze je poruke developerom, tak stavebny urad. Preco pri starostovi nie je skolstvo a zivotne prostredie? neviem, kto tak rozhodol, ze to tak je bolo a bude, ale jemne mi to kole oci.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Anonymný Ludovit 11.12.2013 15:07:00,

    kde vidíte protirečenie? Zhodneme sa, že rekonštruovať MÚ Kubačova chcel P. P., a tiež v tom, že mu to neodsúhlasili poslanci - dali prednosť rekonštrukcii škôl a škôlok. Súhlasím aj s tým, že starosta a poslanci majú právo mať iný názor a že ok sú aj odlišné priority.

    Rozumný prienik odlišných priorít vyžaduje diskusiu. Starosta namiesto toho, aby s poslancami diskutoval a získaval ich pre svoju predstavu o rekonštrukcii amfiteátra, poslancov sústavne obchádzal a pokúšal sa ich postaviť pred hotovú vec: sám rozhodol o zrušení už hotového projektu „Rekonštrukcia amfiteátra“ z roku 2010 (http://miro-scibrany.racan.sk/2012/10/rekonstrukcia-amfiteatra-projekt-2010.html), obišiel stavebnú komisiu MZ a dal v rokoch 2011 - 2012 vypracovať novú štúdiu pre „Voľnočasové a oddýchové centrum“ (http://miro-scibrany.racan.sk/2012/10/volnocasove-centrum-raca.html). Jeho realizácia by si vyžiadala 1,5 mil. € a starosta nepredložil reálny plán jej financovania. Môže sa pri takomto postupe niekto čudovať, že poslanci starostov megalomanský zámer nepodporili?

    Čo sa týka rozčlenenia MÚ na tzv. zaujímavé a nezaujímavé oddelenia, nie som autorom tejto myšlienky, a vyššie som dal aj argument, pre ktorý sa s ňou nestotožňujem. Preto sa pýtam: o vytváraní akej konšpiračnej teórie hovoríte? a kde sa vám žiada viac objektivity?

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Anonymný 11.12.2013 15:33:00,

    Prednostka je významný výkonný element: práve ona spolu s finančným oddelením koordinuje tvorbu rozpočtu, vypracováva a predkladá jeho finálne znenie na rokovanie MZ. Umiestnenie stavebného úradu a mediálneho oddelenia do Obecného domu má svoju logiku - sú to útvary priamo podriadené starostovi (viď Organizačný poriadok a Organizačná štruktúra MÚ).

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Pan Scibrany, fajn ale byt najvyssi medzi trpaslikmi, nie je argument. Vykonny element stale je podriadeny rozhodnutiu zakonodarneho elementu (na lokalnej urovni) - poslanci. Ak poslanci neschvalia, prednostka sa moze aj rozkrajat, cize v sukoli celeho procesu nie je je rola uplne podstatna. nevytvaram konspiracne teorie, len mi to pripada zaujimave.
    Organizacny poriadok dava starostovi priamu podriadenost aj matrike, skolskemu uradu, dokonca aj prednostku atd. Nevyberajte len to co sa vam hodi do kramu.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Pár slov k tejto diskusii:
    1. čo sa týka opravy úradu, tak áno, poslanci schválili ako prioritu opravu základných a materských škôl - keďže peniaze nerastú na strome, tak je potrebné vždy určiť priority - a prioritou sú MŠ a ZŠ. Keď sa doriešia, tak sa môže začať riešiť aj úrad. Takže áno, úrad sa neopravuje práve preto, že sa stanovila ako priorita MŠ a ZŠ.
    2. poslanci schvaľujú rozpočet, predaj a prenájom majetku v prípade osobitného zreteľa, ináč sú ich možnosti obmedzené na kontrolnú funkciu. Tiež prijímajú VZN - celkovo kompetenčne sú na tom výrazne slabšie ako úrad alebo starosta. Keď je schválený rozpočet, tak jeho plnenie zabezpečuje starosta a úrad.
    Plus samozrejme sú prenesené výkony štátnej správy - napr. v oblasti stavebného zákona, školského zákona, zákona o ochrane prírody a krajiny, kde sú kompetencie poslancov skoro nulové.
    Samotné VZN (tzv. "zákonodarný" element) je v prípade samospráv iba okrajový prvok a väčšina VZN je iba na základe zákona (napr. o psoch, daniach a pod.) a nie na základe samosprávnych činností.

    Práve je aj tak malá právomoc poslancov neustále zmenšovaná - napr. už nevolia ani vicestarostu, konateľov firiem obce, po novom sa dokonca zvyšuje aj váha starostu pri voľbe riaditeľov MŠ a ZŠ a pod.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Anonymný 12.12.2013 13:38:00,

    čo a do akého krámu sa mi ne/hodí? Jednoducho mi len zmienené rozdelenie tzv. ne/zaujímavých oddelení medzi Kubačovu a Obecný dom celkom „nesedí“. Na druhej strane sa asi zhodneme, že mediálne oddelenie je starostovou srdcovkou a že vypozorovať sa to dá aj z viacerých iných skutočností než je jeho umiestnenie do Obecného domu.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Michal, právomoci starostu sú už dnes nadštandardné - vo vzťahu k samospráve a poslancom MZ má starosta vyššie právomoci než premiér vo vzťahu k štátu a k poslancom NR SR. Ďalej posilňovať právomocí starostu znamená marginalizovať vplyv poslancov a znižovať účasť občanov na samospráve - je to úkrok od demokracie k (j)elitokracii.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Pan Scibrany, co ma prosim vas Riadenie samospravy s demokraciou ? Co to tu prosim vas splietate ?

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Anonymný 15.12.2013 11:52:00,

    takže riadenie samosprávy nemá s demokraciou nič?
    Daj o tom prosím viac, som samé ucho.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No schvalne, poprosil by som konkretnu aspon zakladnu definiciu pojmu demokracia.

      Odstrániť
  28. Možno si ludia myslia, že ak by sme sa vratili k diktatúre, tak až vtedy by to bola demokracia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No presne pan Vesely, to je druhy pojem ktory poznate a tam to konci. By ma fakt velmi zaujimalo, co vy rozumiete pod pojmom demokracia. Noze aspon ten googel si otvorte.

      Odstrániť
  29. Anonymný 16.12.2013 6:37:00,

    hráš sa na anonymného inkvizítora a k splietaniu riadenia samosprávy s demokraciou nemáš nič?
    Si na ťahu, tak daj.

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Stale som od vas nepocul definiciu slova, ktorym sa ohanate.

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Anonymný 16.12.2013 19:03:00,

    si vážne myslíš, že ti stačí čosi tu tresnúť o splietaní a na svoju anonymnú tvár si nasadiť masku inkvizítora, aby som ti odušu začal dokazovať, že ovládam nejaké definície?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pan Scibrany, prave ste sa verejne priznal, ze pisete o veciach, ktorym nerozumiete. Motate tu dve na tri, pouzivate slova ktorych vyznam sam nepoznate, spajate tu nespojitelne, manipulujete, klamete, podsuvate ludom "svoju pravdu" a vyjadrujete sa k veciam v ktorych nemate sam jasno. Keby to tak nebolo, nemal by ste problem odpovedat na jednoduchu otazku. Mimochodom, pravidla tohoto portalu dovoluju vyjadrovat sa anonymne a pravdivost ci opodstatnenost nazoru nema s tym ci sa pod neho podpisem alebo nie, nic spolocne.

      Odstrániť
  32. Ano, aj anonymne. Ale prečo anonymní pisálkovia zväčša ukazuju len svoju úbohosť?

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Anonymný 17.12.2013 0:31:00,

    prejdi prosím konečne od pocitov k faktom a argumentom: kde píšem o veciach, ktorým nerozumiem? kde motám dve na tri a používam slová, ktorých význam nepoznám? kde spájam nespojiteľné, manipulujem, klamem a podsúvam ľuďom „svoju pravdu“? kde sa vyjadrujem k veciam, v ktorých nemám jasno?

    Ak máš v talóne toľko faktov a argumentov koľko máš cti a odvahy, tipujem, že žiadneho faktu ani argumentu sa tu od teba nikto nedočká.

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Napriklad tak teraz. Odbacate od temy a vyhybate sa objasnit nam definiciu slova 'demokracia'. Vychadzajuc z toho, ze nepoznate vyznam tohto slova, kedze sa vyhybate napisat nam ho, je zrejme ze pisete o veciach ktorym nerozumiete a nemate v nich jasno.

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Anonymný 17.12.2013 20:15:00,

    nejde o žiadne vyhýbanie sa objasniť definíciu slova „demokracia“, ale o odmietnutie hry na hlúpeho žiačika a anonymného školského inšpektora. Ak si to ešte nepochopil, zbytočne tu márniš svoj, môj aj čas čitateľov tejto diskusie. Daj na rovinu svoje argumenty, prípadne sa pod ne podpíš a potom môžeme polemizovať.

    OdpovedaťOdstrániť
  36. No skusim sa do toho jemne vlozit, aj ked viem, ze odomna ste odpoved necakali, ale napriek tomu sa votriem. :-) jasne, ze to bude len dvomi vetami :-) Definici pojmu "demokracia" je neurekom, ale ak si to zadefinujeme ako "vlada ludu" asi by vacsina z nas diskutujucich suhlasila. Lenze zivot a historia ludstva ukazala, ze samotna vlada ludu je bud utopiou, alebo nepriniesla zelane vysledky. (kolektivne rozhodvoanie neprinasa automaticky spravne rozhodovanie) Povedali sme "A", lenze demokraciu tak ako na nu moderne nazerame nestaci pomenovat len "vladou ludu". Podstatne je aj rozdelit demokraciu na "priamu demokraciu" a "sprostredkovanu - reprezentativnu". Pri prvom pripade si je to mozne predstavit ako rozhodovanie vsetkych a o vsetkom, samozrejme kolektivnym hlasovanim. Pri sucasnom pocte obyvatelov a aj inych mnohych obmedzeniach je to nerealne. Potom tu mame "reprezentativnu" cize nasu volu sme odovzdali par dalsim, ktori vykonavaju nase "hlasovanie-volu" za nas. To su ti, na ktorych permanentne nadavame a casto aj pravom.
    Skor by som upriamil pozornost na pojem "liberalna demokracia". Neobsahuje len podmienku "vlada ludu", ale aj "vladu zakona". Cize doraz na dodrziavanie zakonov, prav a slobod. Predpoklada samozrejme aj rozdrobenie moci, ktore su navzajom vyvazene - zakonodarna, sudna, exekutivna. Cize co som tym chcel povedat, kym sa rozbehne diskusia o demokracii, je, ze vlada ludu prejavena len hlasovanim nestaci! Prejavilo sa to na byvalych koloniach europskych mocnosti. Len vlozit vladu do ruk ludi nestaci, je to mozne vidiet aj v sucasnosti v niektorych africkych statoch. Ludi treba naucit vladnut, dodrziavat zakony, spravovat zakony, spravne administrovat statny a verejny aparat, dodrziavat prava a slobody. Naco vam je Ustavou stanoveny system ak ho niekto nedodrziava? Tu velku rolu hra obcianska spolocnost, cize aktivni obcania, spolky, zaujmove skupiny, ktore biju an poplach prave v pripade ak taketo porusenia nastanu a zlyha v kontrole aj stat. Uz koncim :-P

    Najlepsi argument proti demokracii je patminutovy rozhovor s volicom. W.Churchill

    Demokracia je zakonnost, prisne dodrziavanie zakonov ako mocenskymi organmi a organizaciami, tak aj vsetkymi obcanmi. Gorbacov

    A nehadajte sa o definiciach demokracie, tuto sluzbu uz urobili za Vas mnohi pred vami.

    OdpovedaťOdstrániť