Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Chcel by som nadviazať takým voľným pokračovaním na príspevok Kúpelňové neštúdio, nenavštevovať


V Empírii, v kúpelňovom štúdiu nám dali letáky asi 4 stavebných firiem, ktoré sú nimi doporučené a predmetný zámer rekonštrukcie hravo zvládnu.



Vybral som spoločnosť J-Trade build, s.r.o.

Boli na obhliadke a pri otázke za ako dlho sme dostali odpoved: do týždňa. Hovorím, sú tu veľmi krivé steny. Majiteľ spoločnosti vybral fotoaparat a urobil pár záberov.


Postup prác: Ráno 8.júla 2013 prvý deň prišli majstri asi o 8:20 (potom tak chodili vždy). Vyburavali sa obklady a staré veci, vaňa, misa a pod. Priebežne sa davala dolu aj omietka, rozmery kúpelne su malé a tak je každý cm rozmeru k dobru. Majstri odchádajú asi 16:15. Nemal som predstavu, ako budú stíhať. V podstate tak odchádzali vždy. Okrem jedného dňa.

V utorok sa pokračuje, vybúrava sa zárubňa, robí sa prípojka na kúpelňový radiátor, stupačky pôjdu za sádrokartón, dnes mi popoludní zapojili vodu (1 den som existoval zo zásob). Krivé steny bude stale treba zasekávať, ale treba počkať na murára-obkladača.


 V stredu príde obkladač, zhodnotí situáciu, a že či mám dosť dovolenky. No mám, lebo som si čerpal 2 týždne v kuse. V stredu sa robilo asi do 11 hodiny a majstri šli na obed a vraj na nákup potrebneho stavebneho materialu (malty, lepiace malty, sadrokartóny....). No neviem, tu je asi niečo zle zorganizované. Prichádzajú asi o  13:30, jednému ukradli doklady na palubnej doske cez okno spredu. Chlapi čo maju rodiny a nevedia, že otvorené okno na aute láka zlodejov.

Posielam ho na políciu, lebo viem ako sa zneužívaju ukradnuté doklady. Dnes je dorobené.
Priebežne si volame s polovičkou, ktorá je preč s mladšou dcerkou. Hovorím jej o strede, že sa skoro nič neurobilo. 
Vo štvrtok polovička volá do firmy. Tam sa dozvedá/me, že tyždeň nám nikdy nesľúbili a vraj máme byť radi, lebo iné firmy taketo prerábky robia asi mesiac. 
Vo štvrtok prichádza další murár, no skôr pomocník.Vyrovnávajú sa steny sekaním, a začína sa obkladať miestnosť wc a robia sa nové elektrické rozvody v kúpelni.
Tu zisťujem, že som objednal nepravnu zárubnu. Neuvedomil som si, že hrubka steny narastie o obklad. Telefonuje do firmy, čo mi príde robiť dvere. Meníme dátum - ved otvor pre zárubňu nebol pripravený a objednavam inu zarubnu. Pôvodne objednaná zárubňa pôjde do špajze. Tam tiež bola stara kovová zárubňa.



Piatok - telefonujem majiteľovi, že treba pracovať aj v sobotu, pretože je sklz. Sľubuje, že príde murár, ale iný. Pripravujú sa omietniky pre nahadzovanie omietky. Teraz je vidno, ako sú steny krivé. V sobotu prišiel iný murár s pomocníkom a nahodili 1 stenu, pracovali do 15 hodiny.

Týždeň za nami, som uplne vyčerpaný, ale nie sme v bode obratu, aby som sa tešil na finiš.


Druhý týždeň - tu už mala byť kúpelňa podla pôvodnej konzultácie už dokončená, 1-2 dni hore dole nevadia. V pondelok murar nahodil omietky na ostatné steny. Na moje naliehanie mi spojazdnili WC. Áno, týždeň som bol bez WC.
Utorok - dokončievanie omietky a murovanie murika pre vytvorenie sprchového priestoru. Zhotovanie konštrukcie stropu pre sadrokartón. Vpravo je opretá sprchová vanička. Zadná stena sprchového kúta je opravená sadrokartonom, steny sa zbiehajú. Inak sa nedalo.


Streda - prvy obklad v kúpelni, dnes sa mi vrátia baby. Polovičke som vravel, že je to sodoma-gomora, čo ich tu čaká.


Tu sme s obkladačom zistili, že Empíria - kupelňové študiu opäť urobilo chybu. Pracovníčka pri našej zmene ineho typu obkladu svojvoľne znížila výšku obkladu z cca 220 cm na 200 cm. Pôvodna vizualizácia je ta pomarančovo-zelená. Kôli sprchovému kútu bude problém. Výška obkladu 200 cm nepostačuje.
Telefonovanie do Empírie a riešenie obkladu.


Štvrtok a piatok: obkladanie. Na poludnie zisťujem, že toto sa nestihne do 2 týždňov! Volám majitelovi firmy, slubuje na sobotu 2 ludí. Ma sa urobiť obklad-zvyšok a dlažba. V piatok tesne popoludní dovezú umyvadlo so skrinkou a sprchové dvere.




Sobota: Prišiel pomocník. Iný majster prišiel asi o 10:00 a odišiel asi o 12 hodine. Doma bola dcérka, boli sme s manželkou na nákupe potravín. Majster povedal pomocníkovi, že pre tychto ludí on už pracovať nebude. V živote som toho človeka nevidel, len v sobotu prvy krat. V nedeľu večer píšem do firmy sťažnosť. Ospravedlňujú sa, no nám to nič nerieši. Je nedeľa 21.júla, dnes končí 2 týždňový cyklus prác.



3.týždeň: s manželkou už musíme do práce, doma je dcérka, majster s pomocníkom dokončujú obklady, dlažbu a špárovanie. Na stredu si vybavím dovolenku. 

Utorok večer: umývam vaničku, nejaky drobny piesok, bodky sa nehybu ani pri prude vody. Pozeram zblízka, to hadam nie. To vyzera ako ošlahané karbobrúskou.


takto vyzera zvyšok vaničky, ktorá nie je poškodená


Ešte večer telefonujem s manažerkou. Rano v stredu sa zastavuje a pozeraju na to s obkladačom.




Streda: osadza sa umyvadlo a skrinka k nemu. Vodár, čo robí vodu osádza umývadlo.Pyta sa ma, že či mam skrutky na upevnenie. Ja nemam, mali by byť v krabici. Vraj dodavatelia nedavaju upevňovacie skrutky. 

Ale pytam sa, to ma ja vedieť, že potrebujem skrutky, alebo montážnik? A keby som im odovzdal kluce od bytu  a poviem, nech urobia ako treba podla vizualicie, že po 3 tyždnoch sa objavim, kde by zhanal skrutky? Pretože jeho reakcie bola: "Je dovrtane"! Mňa to kurva už nebaví!  Ved ludia si nechavaju prerabat byty a nie su prítomní. Ak tam budu takí majstri, ako vodár, čo nič nema, ako to urobia?

Pana majstra ta praca zrejme nenaplna, ale to nie je moj problem.
Dobre, našiel skrutky, v tom velkom aute, čo v nom jazdí. Myslim, že tam by malo byť x skrutiek roznej velkosti. Potom nenašiel matice. Tak som bežal do mojej garaže hladať matice M8. Našiel som iba stare bez povrchovej upravy, musim si niekedy kupiť nove a vymeniť ich, aby to tam nekorodovalo. 

Po podlahe su popadané nejaké skrutky a drevené kolíky, podávam to do krabičky a upozornujem vodára, že to sú zaiste skrutky ku skrinke, že nech to nestratí. Vraj nie, on urobil čo mal a to su veci zrejme na nejaku poličku do skrinky pod umývadlo. Že on nie je montážnik nábytku, ale vodár. OK, cez víkend na to pozriem.
Vo štvrtok a piatok idem opäť do práce.
Pozerám to v sobotu ráno. To sa mi snád iba zdá! Ved on medzi umyvadlo a skrinku nedal tie 3 lišty, čo sa mali namontovať na skrinku. Lišty tvoria akusi dištančnú medzeru, lebo inak sa neda dovriet šuflík. Drevene špaliky a skrutky sú na montáž. Teraz ani neviem, či niečo nepostrácal. Jebol to tam niekde na podlahu a bolo mu to ukradnuté.
Tu je vidno ako ma vyzerat skrinka s umyvadlom
a takto to tam namontoval "majster"


Zápasí so sifónom. , tak som sa pytal, že či to netečie, nechapem ako od toho mohol odísť. Sifón tiekol. Vo štvrtok prišiel a opravil sifón. V piatok večer zisťujeme, že tečenie opäť. 

Iná špecialita vodára. Toto je ako z rozprávky Pat a Mat.  Takto vodar upravil plech na vyvode odpadu pre pračku. Dal to tak blízko k napuštacemu ventilu, že z plechu jednudochu odstrihol. Pat a Mat blednú záviťou.


Apropo, volal som s jednym panom, čo robí servisne zasahy pre vaničky JIKA, lebo sa bol pozrieť na poškodenú vaničku. Okrem ineho som si musel vyliat problemy. Vraj mal kedysi stavebnu firmu, tak sa bavil, čo som mu vravel. Taketo veci - napúšťací ventil a odpad pre pračku sa robia tak, že majster ma mať matricu napr. z tvrdeho kartonu, ako najbližšie sa môžu stretnúť osi tych 2 rúr, aby sa nemuselo strihať z krycieho plechu na odpad. Je to úplne jednoduché.

Sme všetci z toho doma na prášky!





3 komentárov:

  1. Zdravím Dušane, snad se mi něco podobného nestane. Zakoupil jsem si umyvadlo se skříňkou od jedné španělské firmy a příští týden mi ho mají namontovat. Trochu se bojím, protože podle toho co čtu na internetu, nebo slýchám od chlapů v hospodě, ty nejsi jediný, kdo měl u sebe na návštěvě Pata a Mata. Lukáš

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na internete sú pri každej normálnej značke autorizovaní montážnici, ktorí sú na tieto montáže vyškolení. Okrem montáže dávajú na svoju prácu i záruku. Treba sa obrátiť na týchto ľudí a nemusíte mať obavy z výsledku!

    A čo sa týka šróbov k umývadlu, tie sa kupujú extra(nebýva to v balení - zákazník si ich má vypýtať pri kúpe).

    Marcel

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Marcel, predstav si, že uvedena spoločnosť patri k certifikovanym spoločnostiam v cechu vodarov. Aky další zoznam maš na mysli?
    Umyvadlo som sice objednaval ja, ale fyzicky ho odobrala uvedena spoločnost, čiže mali vedieť, že nebude visieť v lufte. Prepodkladam, že mesačne namontuju par desiatok umyvadiel.

    OdpovedaťOdstrániť