Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Príbeh 1. Kedysi dávno boli všetky ulice v Krasňanoch dvojprúdové a ako sa zahusťovala doprava, obyvatelia si petíciami presadili jednosmerky.

Myslím, že to bolo v roku 1989, asi na začiatku roku 89 a pamätam si, ako ludia hromžili, ked z Rače jazdili autom do Meopty a už pri pošte Kadnárova nemohli ísť rovno, ale okľukou cez Cyprichovu, stade na Peknú cestu, stade zabočiť vpravo na Kadnárovu a potom vľavo a potom už bola Meopta. Teda.. neviem či čitateľ postrehol niečo. Áno, Cyprichova bola prejazdná od Černockého a Hubeného bola prejazdná v smere od Peknej. Teda opačne ako je to dnes.
Vyzeralo to takto:


Potom niekedy nedávno, možno niekto vplyvný zavolal niekomu inému vplyvnému, asi takto: Jožo: "Čau, Fero, tu Jožo." Druhá strana - Fero: "Jáj, nazdar, vedúci, ako sa máš?" Jožo: "Ale mám sa, no čo ti poviem!". Fero: "Ale no, nepreháňaj!"  Jožo: "Očuj, starý, šak víš, fčuleky bývame na kopanicách hore v Rači asi púl roka, a malú vozíme do školy na Hubenke a nejaký somár tak sprosto stanovil pravidlá, že my, čo tu bývame, mosíme včuleky jazdit po celých Krasňanoch, než sa dostaneme pred školu. Tam malú vyklopim, otáčam to na Peknú a idem do roboty". Fero: "No a čo mám s tým robit ja?". Jožo: "No tak som myslel, že ket robíš na tom inšpektoráte dopravy, či jak sa to volá....". Fero: "Aha, takže to treba inak presmerovať". Jožo: "No dobre ti to zapaluje, starý." Fero: "No počuj, starý, pošlem tam chalanov, nech to zdokumentujú, pripravím návrh, a budúci mesiac to dám starému na podpis, hned hore na hromadu, nech to nečaká. Rátam, že koncom budúceho  mesiaca budu osadené nové značenia." Jožo: "Starý, ty si macher, sem hned vedel, ked sem s tebu gate dral v jednej lavici, že je to na nečo dobré." Fero: "A nebudú problémy s obyvatelstvom?" Jožo: "Ale čo by boli, tam býva iba taký plebs a keby nekdo skákal, tak...". Fero: "Okej, tak dohodnuté."

A takto to vyzerá dnes - zhruba v čase od 7:30 do 8:15 pobehujú deti a mládež pomedzi auta.  A keď človek ide pomedzi ZŠ a gymnázium od Kadnárovej, čakal by logicky, že cez cestu pokračuje aj prechod pre chodcov. Nepokračuje. Prechod cez cestu je na vlastné riziko. Prechod je iba pred školou a policajta nevidieť, čo je rok dlhý.


bezradná mládež čaká až sa cesta uvolní
je to tu o držku
**************************************************

Príbeh 2. Kedysi nedávno bola Pekná cesta ako hlavná ulica priamo do lesov resp. opačne, z lesov do sídliska Krasňany bola hlavnou cestou.

Potom niekedy nedávno, možno niekto vplyvný zavolal niekomu inému vplyvnemu, asi takto: Stano: "Čau, Robo, tu Stano." Robo: "Jáj, nazdar, vedúci, ako sa máš, ako sa ti býva na Slanci?" Stano: "Človeče dobre, ale nejaky debil určil, že hlavná cesta je Pekná a my keď potrebujeme odbočiť na Slanec, tak dávame prednosť autám zhora idúcim a zasa ked vychádzame zo Slanca, musime dávať prednosť autám zhora idúcim. No a všetci tu u nás na to nadávajú a hromžia, že aká je to nespravodlivosť." Robo: "No dobre, a čo ste s tým robili?" Stano: "Ešte nič, ale akurat ti kôli tomu volám. Pozri, sú tu stovky nových rodín, denne každý urobíme 3 či 4 výjazdy, veď to nie je normálne, aby sme my museli dávať prednosť v jazde..............."

No a takto nejako sa ten rozhovor odvíjal a jeho výsledkom bola zmena v dopravnom značení.
 rušno je večer, rušno je cez deň

Záver: Človek chápe a prijíma logické zmeny. No pýtam sa, prečo iná skupina obyvateľov musela spisovať petíciu/e na zmenu dopravného značenia a iná skupina.... to robila ako?

Alebo skrátene: Ako to tí (novo)zbohatlíci robia?

Ozaj, ako to robia, že im všetko prechádza?
(foto Krasňany, nedela 21.10.2012, 7:27, spojnica poza ZŠ Hubeneho a Gymnazium Hubeneho medzi Vrbenského a Černockého).


zarytý ochranca prírody a invalid v jednom
(centrum Bratislavy)




4 komentárov:

  1. Dušan, robia to asi viac-menej tak, ako si to vtipne opísal :).
    A keďže im to funguje a my plebs im to "žerieme", prečo by svoju "stratégiu" menili, no nie?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ludia zväčša reagujú: "A čo s tým mam robiť, aj tak sa nič nezmení!" No zabúdaju, že žiadna myšlienka neodíde do stratena. Je potrebné aby sa podobne vyjadrovalo čoraz viac ludí a ono to pôjde.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Reakcia ľudí je pochopiteľná, kto už by chcel tráviť život bojom s veternými mlynmi? Na druhej je fakt, že také mávnutie rukou a rezignácia „aj tak sa nič nezmení!“ je len voda na mlyn tým Jožom, Ferom, Stanom a Robom, o ktorých píšeš v článku.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mafiansky štát, kde sa vladne silou potrebuje vela ovčanov. Teda tych, čo sa zhrčia do košiara a poslušne čušia.

    OdpovedaťOdstrániť