Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Bývam v Krasňanoch od roku 1995 (v Rači od roku 1971). Kedysi sme tu mali zopár malých obchodíkov na nákup potravín, ale okrem "Bílika" na Kadnárovej zanikli všetky.

Medzitým sa bývalá predajňa potravín Jednota na Peknej ceste vyprofilovala na monopolného a dominantného koncového predajcu potravín široko-ďaleko v celom sídlisku. Človek by si myslel, že obchodná sieť, čo evokuje čosi o sile v jednote (v jednote je sila) je každodennému návštevníkovi aj naklonená. Žiaľ nie je. Ceny sú vysoké, tovar, teda hlavne zelenina na nízkej kvalitatívnej úrovni a bedničky so zeleninou sú často prázdne. Obchodnému domu nepomohla ani kozmetická zmena názvu. Sídlisko sa rozrastá, a keď možno nie priamo, ale hneď za rohom nám vyrástol obytný komplex Slanec a cez Peknú trasujú vodiči až na kopanice do Rači. A poznám ľudí, čo bývajú na Záhumeniciach, ale v sobotu chodia nakupovať na Peknú do Terna. OD Terno zásobuje prinajmenej 1/3 občanov Rače. Kedysi pred rokom som započul, že v Krasňanoch má vyrásť ďalší obchodný dom s potravinami, obľúbený LIDL. Čo chodím s manželkou na Račiansku do LIDL-a, tak polovička vraví, že tu je zelenina ďaleko v lepšom stave ako je "u nás" v Krasňanoch v Jednote, dnes v Terne. Napokon, v apríli t.r. som komunikoval s Ternom, kde som poukázal na nedostatky a pritom sa ich spýtal, či si uvedomujú, že im v susedstve vyrastie konkurencia? Dostal som odpoveď, že robili a robia pravidelnú kontrolu, ale na žiadne závady neprišli. Dávam zopár ukážok s mojim komentárom, čo som si dovolil im poslať.
Viac ako stupídna odpoveď z Terna ma prekvapuje postoj niektorých našich Krasňančanov. Že vraj tu sa nesmie nič také vybudovať, že tu bude veľký ruch, že škoda stromov a čosi-kdesi. Ako keby tu už ruch nebol. Cez pracovný deň v špičke majúc chodci o napätia a hluk postarané. Trasujú tadialto autá jazdiace na Slanec a do Rači (záhadné, že ešte nik neprotestoval proti prehustenosti dopravy na Peknej ceste). Dokonca naši občania podali na stavebný úrad na m.č. Rači aj odvolanie proti umiestneniu stavby. OK, ved každý máme nárok na názor. No v takomto prípade žiadam LIDL, v.o.s. aby v prípade otvorenia predajne potravín na Peknej ceste neumožnil nákup občanom podľa tohoto zoznamu:

17 komentárov:

  1. A riesenie nekvalitneho sortimentu v jednom obchode je naflakat dalsi obchod pred neho? Co tak tam uz nechodit? Staci zajst na nakupy do ineho obchodu.

    To je ina lenivost, mat vsetko pod oknami!!

    V Raci mate dalsie obchody, staci nasadnut do elektricky, alebo do svojho obrneneho tatosa...aj bicykel by stacil. Mate s tym problem? Ja nie.
    A utocit na ludi s inym nazorom? Myslite, ze ten zakaz by bol pre nich trest? Skor odmena. Skuste trochu viac zapojit inteligenciu, tento clanok ma od toho daleko.

    Vybetonujme tu vsetko, navrhujem kazdu zelenu plochu zastavat sietou butikov, autoservisov, kaviarniciek...ani zelen na zmar!!! Je s nou len starost a zabera miesto. Chceme lacne saty, chceme lacne servisy, chcem to mat hned pod oknom, preco by som sa mal trepat 2 km od mojho bydliska? Zelen prec, vivat comercionalizacia a nakupny styl zivota, chcem upecene rozmrazene rozky, chemicky polske kesiky a v neposlednom rade aj stojan na sampon do kupelne (hned vedla rozkov), najlepsie vyber hned na 4 miestach v okruhu 200 metrov. Chcem a chcem a chcem....a vy ostatni ste zli a zli a zli!!!

    Pochopili ste? Dufam, ze ano.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento moj članok ma tak blízko k inteligencii ako Anonymný pisálek má blízko k odvahe sa slušne a neanonymne podpísať k svojmu názoru.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mozno vas to prekvapi, ale suhlasim, ze som to mohol napisat neanonymne, ale nemam ucet ani na jednom zdroji, ktory sa tu uvadza. Moje meno je P. Krajcovic. Uz som upokojil vasu dusicku?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pán Krajčovič, očakávam, že odo dna otvorenia predajne LIDL na Peknej ceste zvíťazí vaše presvedčenie a tej predajne sa budete na hony vyhýbať. Ja to nemam ako skontrolovať a ani sa niečím tak nízkym ako je váš vnútorný odpor k obchodnym infraštruktúram nechcem zaoberat. Je to iba na vás. Ale viem zo života, a verte mi, že nebude ani prvý, a ani posledný, čo svoje vnútorné presvedčenie odhodí s prvou príležitosťou ho podviesť. Tak len smelo do toho!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pán Krajčovič a Dušan, ďakujem vám obom za vaše názory, pri ďalších výmenách prosím neuchyľovať sa kvôli ich odlišnosti k vzájomnému pomeriavaniu si inteligencie.

    Pán Krajčovič, ďakujem za podpísanie svojho príspevku. Podpis môžete pripojiť aj tak, že z ponúknutých možností si vyberiete „Názov/URL“ - zobrazí sa Vám dialógové okno a do neho zadáte meno príp. aj URL (nepovinne).

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Verte mi, nemam najmensi dovod navstivit tento obchod a kludne si to mozte aj overit. Som clovek pevnych zasad.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ...este by som chcel upozornit na to, ze za zverejnenie osobnych udajov su sankcie. Zverejnit ich mal pravo Obecny urad, ale nie Vy. Na vasom mieste by som tam dal len link na dany dokument, nie znenie dokumentu.

    S pozdravom - vidiet sa radsej v parku ako v Lidli.

    Krajcovic

    OdpovedaťOdstrániť
  8. http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?CatID=39&etype=1&aid=570
    Bez súhlasu možno osobné údaje spracúvať len vtedy, ak:
    -sa spracúvajú už zverejnené osobné údaje; v týchto prípadoch treba osobné údaje náležite označiť,

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Konečne tu bude Lidl.Veľmi sa tešíme.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dovolte mi vyjadrit skepticky postoj k uvedenej vyzve. Zda sa mi nefer vyzyvat k potrestaniu obcanov za ich odlisny nazor. Do velkej miery im aj rozumiem. Chranili svoj priestor, svoje nehnutelnosti, svoju kvalitu zivota. Maju byt za to potrestani, ako navrhujete? Segregacia obyvatelov na zaklade ineho pohlavia, rasy, politickeho ci nabozenskeho presvedcenia, alebo nazoru nedehonestujuca a noebmedzujuca prava inej skupiny je pre mna nepripustna.
    Otazka je aku vahu maju prava: pravo na kvalitny zivotny priestor vs. pravo na cerstvu zeleninu resp. pravo na konkurencne prostredie?
    Odpoved si dovolim nechat nezodpovedanu.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Juraj, súhlasím, že trestať ľudí za názor je nefér a neprípustné. V tomto prípade našťastie nič nehrozí - navrhovaný „trest“ je v priamom rozpore s obchodnými záujmami LIDL SR v.o.s. :).

    K váhe jednotlivých práv: domnievam sa, že najvyššiu má právo na kvalitný životný priestor a že zvyšné dve práva je rozumné uplatňovať tak, aby s ním boli v čo najväčšom súlade.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Pán Janci, inak povedane, problem preťaženia lokality obchodnými reťazcami je spôsobený developerskym besnením (ako ste sa k tomu prosím postavili). Na jesen 2004 sa začal pripravovať Slanec. Nikto nedomyslel nasledky.
    A aká je teda norma slušného bývania?
    Ja by som chcel bývať pod lesom. Mať výhlad na mesto. V žiadnom prípady by tam nemala byť žiadna fabrika. A ani obchod. Ale obchod by mal byť tak o 200 metrov dalej. Aby mi to nebolo až tak daleko. Nechcem, aby mi smrdeli smetiaky pod oknom. Mam rad klud a ticho. Nech nerataju detiska, že tam budu škriekať na detskom ihrisku. Žiadne parkovisko, alebo garaž pod oknami. Ešte to tak! Niet nič horšie ako buchot garažovych vrat, ked človek ešte spí. Chcel by som mať nedaleko asfaltovu plochu, aby som mohol jazdit na kolieskovych korčuliach. Nech nikoho nenapadne tam natiahnut nejaku mestsku autobusovu linku. Kto by v tom hluku existoval. A to je asi tak všetko. Vlastne na jedno som zabudol. Ešte to povestne modre z neba prosím.....

    OdpovedaťOdstrániť
  13. no, Dušan, mňa si o oprávnenosti svojej sarkastickej „žiadosti“ nepresvedčil ani touto sarkastickou argumentáciou :D. skrátka a dobre: ľudia majú právo na odlišný názor a je dobré, ak ho vyjadrujú. prispieva to k lepšiemu rozhodovaniu o veciach verejného záujmu. najhoršia pliaga vo verejnom priestore je ticho ľahostajných / zastrašených ovčanov.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Nuž ano, problememom nie je ani tak jeden obchod, ako to, že sme zbytočne 15 rokov držali hubu a krok. Je fajn, že to už ludí serie.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Myslim, ze by sme sa mali snazit o maximalne zachovanie minimalne terajsej kvality zivota, idealne ju zlepsovat. Ak si clovek kupi byt v diere, nemoze potom nastolovat poziadavky typu pekny vyhlad, ihrisko, ticho...atd.
    Ak si niekto kupi nehnutelnost na byvanie, kupuje ju s nejakymi vlastnostami, ktore si velmi starostlivo vybral a dost casto za to zaplatil patricnu, vacsinou vyssiu sumu. Som presvedceny , ze by v danom okoli malo prebiehat len skvalitnovanie prostredia, nie zahustovanie (ak sa nejedna o novostavanu a planovanu vystavbu - na zelenej luke). Ak chce niekto zahustovat uz 60 rokov existujuce sidlisko a menit tak ludom prostredie k horsiemu, je mi to vyrazne proti srsti. Dobrym prikladom toho o com hovorim je pripad Hagarovej, ktoru popisal p. Andras.
    Kazdy jeden developersky projekt sa da projektovat velkorysejsie k nasmu prostrediu, ale to sa nedeje, vzdy je to len o penazenke investora, nie vole obyvatelov. Ano, ludi to uz ser.e, pretoze sa stale stresuju tym, co im vyrastie pred ich oknom.
    Zahustovanie, urcite nie!! Nove stvrte? preco nie, ale s citom a rozumom, hlavne doriesit inftrastrukturu, staticku a dynamicku dopravu a vyssi podiel zelene voci zastavanosti. Preco prznit to, co Raci zavidia ostatne mestske casti? Preco nebyt prave tu, na upati Karpat viac velkorysi?
    Povie mi prosim vas uz niekto, co vlastne ludom prinasa za vyhody intenzivna vystavba? Preco sa nasi voleni zastupcovia do toho tak hrnu? Je to v zaujme uz existujucich obyvatelov? Vieme, ze nie, aj tusime dovody, cize nasi zvoleni zastupcovia vlastne nerespektuju nasu volu. V prenesenom chapani J. Locka by sme dokonca v pripade nerespektovania vole obcanov mali vladu (tych, ktorym sme tieto prava delegovali) zvrhnut. Zial vela ludom je to ukradnute a tu musime tiez hladat problem.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Problemom je skutočnosť nerovnormerneho rozvoja Slovenska. Sťahuje sa sem zvyšok Slovenska. Na začiatok je každemu jedno, kde zoženie byvanie.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Juraj, s tézami tvojho príspevku súhlasím: 1) kvalita života v našej MČ sa musí zlepšovať, nie zhoršovať, 2) neprimerané zahusťovanie zástavby neprináša nič dobré terajším ani budúcim obyvateľom, 3) zahusťovanie znižuje kvalitu bývania a hodnotu nehnuteľností (bytov, domov, záhrad), 4) výstavbu nových štvrtí naši volení zástupcovia a nimi riadení úradníci MÚ MUSIA podmieňovať rešpektovaním resp. rozširovaním kapacity existujúcej infraštruktúry, 5) nerešpektovanie vôle obyvateľov našimi volenými zástupcami je vážny problém a treba ho riešiť.

    zodpovednosť za stav a „rozvoj“ našej MČ majú poslední traja starostovia a nimi riadený miestny úrad, osobitne odd. výstavby a územného rozvoja. hneď za nimi nasledujú poslanci, ktorí odobrili aj nezmyselné zámery starostov a záujmy investorov.

    na záver: rád by som ťa požiadal o článok podrobne rozoberajúci myšlienky, ktoré vkladáš do svojich komentárov.

    OdpovedaťOdstrániť